den 13 augusti
Svar på fråga 2001/02:1455 om specialpedagogik och handikappkunskap
Utbildningsminister Thomas Östros
Maria Larsson har frågat mig om jag är beredd att verka för att specialpedagogik och handikappkunskap blir en obligatorisk del i lärarutbildningen.
I skolans läroplan (Lpo94) slås det fast att skolan ska gestalta och förmedla alla människors lika värde samt främja förståelse för andra människor och förmåga till inlevelse. Vidare sägs att eleven i skolan ska möta respekt för sin person och sitt arbete. Utifrån bl.a. dessa formuleringar är det självklart att ingen elev får diskrimineras, vare sig på grund av funktionshinder eller något annat.
Regeringen anser att det är av stor vikt att olika former av specialpedagogisk utbildning ingår i lärarutbildningen. Sedan hösten 2001 har vi en ny lärarutbildning. Reformen innebär en kraftig förstärkning av specialpedagogiken i lärarutbildningen.
Alla blivande lärare får utbildning i specialpedagogik inom det allmänna utbildningsområdet. Specialpedagogik kan också studeras som en inriktning. Jag förutsätter att ingen lärare lämnar sin utbildning utan kunskap om vilka problem som elever med funktionshinder kan ha. Alla utbildade lärare förutsätts också ha kunskap om hur dessa elever ska få bästa möjliga stöd med hjälp av de professionellas kompetens. Varje lärare som utbildas i enlighet med den nya lärarutbildningen kommer således att ha tillägnat sig avsevärt mycket mera specialpedagogik än tidigare.
Den specialpedagogiska påbyggnadsutbildningen som leder till en examen med benämningen specialpedagogexamen förstärktes också i och med riksdagens beslut om den nya lärarutbildningen. Denna omfattar numera 60 poäng och kan givetvis också inriktas så att den gagnar elever med funktionshinder i skola och specialskola.
Lärarutbildningen är som annan högskoleutbildning målstyrd. Målstyrningen innebär bl.a. att regeringen inte i detalj anger vad som ska ingå i en utbildning som leder till en examen, utan vilka kunskaper och färdigheter den studerande ska ha efter genomförd utbildning.
För lärarexamen gäller bl.a. att studenten ska ha de kunskaper och de färdigheter som behövs för att förverkliga förskolans, skolans eller vuxenutbildningens mål samt för att medverka i utvecklingen av respektive verksamhet enligt gällande föreskrifter och riktlinjer. Studenten ska kunna omsätta goda och relevanta kunskaper i ämnen och ämnesområden så att alla elever lär och utvecklas. I detta ligger att den blivande läraren förväntas ha kunskap om skollagen (1985:1100), vilken anger att alla barn och ungdomar ska ha lika tillgång till utbildning och att det i utbildningen ska tas hänsyn till elever med särskilda behov. Enligt 4 kap. 1 § skollagen ska särskilt stöd ges till elever som har svårigheter i skolarbetet.
Högskoleverket har i uppdrag att systematiskt utvärdera all högskoleutbildning. I sin plan för utvärderingar anger verket att en utvärdering av den nya lärarutbildningen planeras till 2004. Verket kommer då bl.a. att bedöma om utbildningens struktur och innehåll följer vad som framförs i propositionen En förnyad lärarutbildning. Skulle verket finna att någon högskola inte bedriver utbildningen i enlighet med vad som anförs i propositionen förutsätter jag att verket vidtar lämpliga åtgärder.
Mot denna bakgrund är jag för närvarande inte beredd att föregripa Högskoleverkets utvärdering och i nuläget vidta några ytterligare åtgärder.