Ställningstagande i fråga om användning av munskydd

Skriftlig fråga 2020/21:2018 av Ann-Christine From Utterstedt (SD)

Ann-Christine From Utterstedt (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Socialministern uttalade i slutet av februari att hon och även Folkhälsomyndigheten med flera andra ända sedan pandemin började sagt att munskydd ska användas. Detta uttalande är inte med sanningen överensstämmande. Folkhälsomyndigheten har tvärtemot Hallengrens påstående gång på gång avfärdat att munskydd skulle ha någon påverkan på smittspridningen.

Folkhälsomyndigheten var under väldigt lång tid negativ till att utfärda en rekommendation om att använda munskydd, och regeringen har stått bakom Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Först den 7 januari 2021 utfärdades en rekommendation om att använda munskydd i kollektivtrafiken under vissa tider.

Hallengrens uttalande om att munskydd ska användas skiljer sig markant från Folkhälsomyndighetens tidigare hållning i frågan. Flertalet uttalanden från Folkhälsomyndigheten finns att hänvisa till för att visa att ministerns uttalande under gårdagen är direkt felaktigt. Exempelvis uttalar sig Anders Tegnell i ett inslag i Aktuellt den 7 maj 2020 om munskydd i äldreomsorgen där Folkhälsomyndigheten säger att munskydd kan användas, men bör eller ska inte användas.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Hur motiverar ministern att olika uppgifter lämnats, och vad är ministerns ställningstagande ifråga om användningen av munskydd?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2021-02-26 Överlämnad: 2021-03-01 Anmäld: 2021-03-02 Svarsdatum: 2021-03-10 Sista svarsdatum: 2021-03-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga