Till innehåll på sidan

Statens ägaransvar vad gäller kärnkraftssäkerhet

Skriftlig fråga 2008/09:1083 av Bolund, Per (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-07-14
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2009-08-13
Besvarad
2009-08-18
Svar anmält
2009-08-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 juli

Fråga

2008/09:1083 Statens ägaransvar vad gäller kärnkraftssäkerhet

av Per Bolund (mp)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

De kärnkraftverk som ägs och drivs av Vattenfall har under lång tid dragits med allvarliga säkerhetsbrister. Ett antal exempel har framkommit under de senaste åren:

År 2002: En rörledning slits sönder vid en explosion vid kärnkraftverket Brunsbüttel, ägt av Vattenfall. Enligt Tysklands kärnkraftinspektion brister verkets säkerhetskultur.

År 2006: En mycket allvarlig incident inträffar i Forsmark i juli. Efter incidenten vittnar medarbetare om en eroderad säkerhetskultur där lönsamheten sätts framför säkerheten.

År 2007: De båda kärnkraftverken Krümmel och Brunsbüttel i Tyskland snabbstoppas. Stora säkerhetsproblem upptäcks och Krümmel förblir avställt under flera år.

År 2009: Kärnkraftsreaktorn i Krümmel snabbstoppas igen efter en ny brand i en transformator bara två veckor efter att den tidigare avstängningen upphävts.

År 2009: Ringhals kärnkraftverk ställs under särskild kontroll av SSM efter att brister i säkerhetskulturen vid kärnkraftverket har påtalats sedan 2005.

Då Vattenfall vid ett stort antal tillfällen i Sverige och Tyskland visat att man inte prioriterar säkerheten tillräckligt högt vill jag fråga näringsministern:

Avser ministern att verka för att det i Vattenfalls bolagsordning preciseras att säkerhet alltid måste gå före lönsamhet när det gäller bolagets drift av kärnkraftverk?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:1083 besvarad av Näringsminister Maud Olofsson

den 18 augusti

Svar på frågorna

2008/09:1083 Statens ägaransvar vad gäller kärnkraftssäkerhet

2008/09:1084 Vattenfalls kärnkraft i Tyskland

Näringsminister Maud Olofsson

Per Bolund har frågat mig om jag avser att verka för att det i Vattenfalls bolagsordning preciseras att säkerhet alltid måste gå före lönsamhet när det gäller bolagets drift av kärnkraftverk samt om jag som ägarrepresentant för Vattenfall avser att verka för att Vattenfall snarast avvecklar sitt ägande av kärnkraft i Tyskland.

Till en början vill jag påminna om att förvärvet av Vattenfalls tyska verksamhet gjordes under en tid då Socialdemokraterna regerade med stöd av såväl Miljöpartiet som Vänsterpartiet.

Jag vill understryka att regeringen ser allvarligt på de återkommande problemen med Vattenfalls kärnreaktorer både i Sverige och i Tyskland. Mot bakgrund av Vattenfalls problem med driften av kärnreaktorerna i Tyskland och den kritik som Strålsäkerhetsmyndigheten i sommar riktat mot säkerhetskulturen vid kärnkraftsverket i Ringhals har regeringen begärt en särskild redovisning av arbetet med kärnsäkerheten i Vattenfall.

Säkerheten inom kärnkraften är och ska alltid vara av absolut högsta prioritet. Ekonomiska ställningstaganden får aldrig på något sätt påverka överväganden kring driften som kan äventyra säkerheten. Det operativa ansvaret för säkerheten vid kärnreaktorerna åvilar styrelsen och ledningen – ett ansvar som jag följer noga.

En rad åtgärder har vidtagits efter den inträffade incidenten på Forsmark 2006 för att stärka såväl det praktiska säkerhetsarbetet som den interna säkerhetskulturen på Forsmark. Strålsäkerhetsmyndighetens kritik visar dock på att det återstår ett arbete med att återupprätta säkerhetskulturen vid samtliga Vattenfalls anläggningar. För mig som näringsminister och ägaransvarig för Vattenfall är kärnsäkerhetsfrågan en återkommande punkt i min dialog med bolaget.

Beslut om förvärv och avyttring av delar av verksamheten fattas av styrelsen och bolagsledningen. Jag kommer dock, som jag anfört tidigare, att noggrant följa hur arbetet med kärnsäkerheten utvecklas inom Vattenfall.

Jag har också tidigare berättat att vi håller på med ett arbete i enlighet med vad som anfördes till riksdagen i budgetpropositionen förra hösten med den bolagsgenomgång som även omfattar Vattenfall i den del som rör eventuella förändringar eller förtydliganden av uppdrag. Arbetet är inte avslutat.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.