Statens fastighetsverk och skogsskyddet

Skriftlig fråga 2022/23:465 av Kajsa Fredholm (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-03-16
Överlämnad
2023-03-16
Anmäld
2023-03-17
Svarsdatum
2023-03-22
Sista svarsdatum
2023-03-22
Besvarad
2023-03-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

 

Sverige har EU:s största sammanhängande skogsområde med gammal skog som aldrig har varit kalavverkad, så kallade kontinuitetsskogar. De fjällnära skogarna är därmed helt unika som resurs för att bland annat bevara den biologiska mångfalden och för rekreation, turism och rennäring. I enlighet med EU:s skogsstrategi ska de sista gamla skogarna kartläggas och skyddas så fort det är möjligt.

I ett reportage i Sveriges Natur nummer 1 år 2023 framgår att inte ens statligt ägd skog förvaltas enligt de målsättningar som både riksdag och EU har enats om. Statens fastighetsverk (SFV) har i Alleluokta i närheten av Jokkmokk avverkat skog med höga naturvärden och med träd som var över 200 år gamla. Detta skedde trots att SFV hade fått information från länsstyrelsen om att området var lämpligt som naturreservat. Enligt artikeln motiverar SFV avverkningen med att de inte kunde vänta med avverkning då ”det börjar få påtagliga konsekvenser för vår möjlighet att uppnå de mål som styrelse och regering satt upp för SFV:s skogsbruk både vad gäller skogsvård och ekonomi”.

Vänsterpartiet anser att det är helt oacceptabelt att en statlig myndighet avverkar skog med höga naturvärden. All statlig skog bör förvaltas ekologiskt hållbart, och avverkning av skog med höga naturvärden måste förhindras genom tydligare reglering och styrning. I dag försvinner mer skogar med höga naturvärden genom avverkning än vad som hinner skyddas. Sveriges fjällnära skogar är ett av få intakta skogslandskap som finns kvar i världen, och åtgärder behöver skyndsamt vidtas för att bevara detta unika ekosystem.

Det råder brist på kontinuitetsskogar i Sverige, och Statens fastighetsverk förvaltar en stor andel av de kvarvarande sammanhängande kontinuitetsskogarna. Regeringen har inget krav på att SFV:s skogsbruk ska bidra till statskassan med en viss summa per år. Överskottet går dock in i myndighetens totala intäkter. Enligt artikeln i Sveriges Natur gick SFV:s skogsbruk 5 miljoner plus år 2021, vilket motsvarade 6 promille av det som hela myndigheten bidrog med till statskassan.

Med anledning av vad som har anförts ovan vill jag ställa följande fråga till statsrådet Romina Pourmokhtari:

 

Avser statsrådet att vidta åtgärder, och i så fall vilka, för att säkerställa att kontinuitetsskogar som Statens fastighetsverk förvaltar skyddas?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:465 besvarad av Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)


Svar på fråga 2022/23:465 av Kajsa Fredholm (V)
Statens fastighetsverk och skogsskyddet

Kajsa Fredholm har frågat klimat- och miljöministern om hon avser att vidta åtgärder, och i så fall vilka, för att säkerställa att kontinuitetsskogar som Statens fastighetsverk förvaltar skyddas.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Det statliga skogsbruket bör vara ett föredöme för ett hållbart skogsbruk och ta stor natur- och kulturmiljöhänsyn.

Statens fastighetsverk ansvarar för att förvalta en del av statens fasta egendom, bl.a. delar av den statligt ägda skogsmarken. Förvaltningen ska ske så att en god resurshushållning och en hög ekonomisk effektivitet uppnås.

Statens fastighetsverk fick i regleringsbrevet för budgetåret 2023 i uppdrag att fortsätta arbetet med grön infrastruktur, ekosystembaserat skogsbruk och klimatanpassning inom sin skogs- och markförvaltning kopplat till de nationella miljökvalitetsmålen. Myndigheten fick samtidigt i uppdrag att analysera hur den i ökad utsträckning kan verka som föregångare inom hållbart skogsbruk.

Enligt beslut av den förra regeringen ska 91 000 hektar värdefulla skogar på produktiv skogsmark som förvaltas av Statens fastighetsverk ovan och i nära anslutning till gränsen för fjällnära skogar skyddas formellt enligt 7 kap. miljöbalken och överföras till Naturvårdsverket. Myndigheterna har påbörjat ett arbete med en sådan överföring.


Stockholm den 22 mars 2023

Niklas Wykman

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.