Till innehåll på sidan

Statens finansiering av organisationer med koppling till islamism

Skriftlig fråga 2019/20:2066 av John Weinerhall (M)

Frågan är inlämnad

Händelser

Inlämnad
2020-08-27
Överlämnad
2020-08-28
Anmäld
2020-09-03
Svarsdatum
2020-09-11
Sista svarsdatum
2020-09-11
Besvarad
2020-09-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

De senaste åren har diskussionen om statliga bidrag till såväl studieförbundet Ibn Rushd som trossamfund och andra civilsamhällesorganisationer tagit stor plats. Det finns flera exempel där organisationer har fått kritik och även har fått statsbidrag återkallade.

Studieförbundet Ibn Rushd är det studieförbund som i särklass har väckt mest diskussion i frågan om utbetalande av statligt stöd de senaste åren. Flera utredningar har företagits för att granska studieförbundet, den senaste på initiativ av Folkbildningsrådet. Den har dock kritiserats av bland annat terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Det förefaller finnas starka bevis för att studieförbundet Ibn Rushd har långtgående och fasta kopplingar till Muslimska brödraskapet. Detta trots att studieförbundet självt påstår att några sådana kopplingar inte finns. Islamiska Förbundet i Sverige (Ifis), som är medlemsorganisation i och grundare av Ibn Rushd, är en del av Federation of Islamic Organizations in Europe (FIOE). FIOE grundades som Muslimska brödraskapets europeiska gren 1989. Ett konkret bevis på kopplingen mellan Ifis och FIOE är Ifis stadgar, som säger att alla tillgångar ska tillfalla FIOE vid upplösning av förbundet.

Vad det verkar råder inget tvivel om att Ibn Rushd har starka kopplingar till Muslimska brödraskapet. Trots detta betalar Folkbildningsrådet ut stora bidrag till studieförbundet. Enligt förordningen (2015:218) om statsbidrag till folkbildningen är syftet med statens stöd att stödja verksamhet som bidrar till att stärka och utveckla demokratin, något som inte borde kunna anses stämma in på Muslimska brödraskapet.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att göra förändringar i förordningen (2015:218) om statsbidrag till folkbildningen för att dra in det statliga stödet till organisationer med kopplingar till Muslimska brödraskapet, såsom Ibn Rushd?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:2066 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)



U2020/04489/GV

Utbildningsdepartementet

Utbildningsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:2066 av John Weinerhall (M)
Statens finansiering av organisationer med koppling till islamism

John Weinerhall har frågat mig om jag avser vidta några åtgärder för att göra förändringar i förordningen (2015:218) om statsbidrag till folkbildningen för att dra in det statliga stödet till organisationer med kopplingar till Muslimska brödraskapet, såsom Ibn Rushd.

Till att börja med vill jag understryka att statliga medel uteslutande ska gå till det de är avsedda för. Regeringen har varit tydlig med att inga offentliga medel ska gå till antidemokratiska eller våldsbejakande miljöer.

För att se över villkoren i den statliga bidragsgivningen till civilsamhället och hur dessa tillämpas tillsatte regeringen 2018 en utredning som fick i uppdrag att föreslå ett förtydligat, rättssäkert och enhetligt demokrativillkor för den statliga bidragsgivningen. Utredningen överlämnade sitt betänkande till ansvarigt statsråd sommaren 2019. Betänkandet innehåller förslag till ett förtydligat och enhetligt demokrativillkor för den statliga bidragsgivningen till civilsamhällets organisationer. Förslaget omfattar även förordningarna som reglerar statsbidraget till folkbildningen. Betänkandet har remitterats och förslagen bereds inom Regeringskansliet.

Utifrån den rapport om Ibn Rushds verksamhet som Folkbildningsrådet beställde 2018 har Folkbildningsrådets styrelse dragit slutsatsen att statsbidraget inte använts på ett felaktigt sätt. Samtidigt visar rapporten på behov av fortsatt utveckling för studieförbundet Ibn Rushd och för folkbildningen i stort. Utifrån rapportens slutsatser har Folkbildningsrådet inlett ett arbete med att ta fram förslag på hur Folkbildningsrådets uppföljning av hela folkbildningen kan utvecklas och förstärkas för att leverera en mer transparent redovisning. Utbildningsdepartementet för en kontinuerlig dialog med Folkbildningsrådet för att informera sig om detta arbete.

Regeringen har därutöver i beslutet om riktlinjer för Folkbildningsrådet för 2020 angett att rådet i samband med redovisningen av 2020 års verksamhet ska lämna en fördjupad bedömning av det s.k. demokratisyftet, som anger att statsbidraget ska stödja verksamhet som bidrar till att stärka och utveckla demokratin.

Folkbildningen är en viktig del av den svenska demokratin. Statens stöd till folkbildningen syftar bl.a. till att stödja verksamheter som bidrar till att stärka och utveckla demokratin, göra det möjligt för människor att påverka sin livssituation, bidra till att utjämna bildningsklyftor och öka delaktigheten i kulturlivet.

Jag vill betona att de pengar som avsätts till folkbildning ska gå till folkbildning. Varje krona som går till annat är en krona mindre till dem som behöver studiecirklar, läsning, kultur och utbildning.

Folkbildningsrådet har enligt lag fått uppgiften att pröva frågor om fördelning av statsbidrag mellan folkhögskolor, studieförbund och studerandeorganisationer inom folkhögskolan. Det är Folkbildningsrådet som fattar beslut om vilka studieförbund som får ta del av statens stöd till folkbildningen enligt förordningen (2015:218) om statsbidrag till folkbildningen.

Det är vidare Folkbildningsrådet som följer upp och granskar verksamhet kopplad till statsbidraget. De har möjlighet att återkräva utbetalt statsbidrag om det beviljats på felaktiga grunder eller om medlen inte har använts för det ändamål de har beviljats för. Rådet kan också enligt sina villkor besluta att ett studieförbund inte längre ska få statsbidrag.

Det är av största vikt att det finns en transparens kring bidragsgivningen och att det sker en uppföljning av hur de statliga medlen används. Jag förutsätter att Folkbildningsrådet, studieförbund och folkhögskolor har noggranna kontroller av sin verksamhet och att de vidtar åtgärder om felaktigheter upptäcks och anmäler om misstanke om brott finns.

Jag noterar att Folkbildningsrådet vid sitt senaste styrelsemöte den 9 september fattade beslut som innebär att statsbidragsvillkoren kommer att skärpas. Rådets styrelse fattade också beslut om att Folkbildningsrådets kansli ska förstärkas med särskilt fokus på att utveckla kontroll och uppföljningsarbete. Jag kommer att fortsätta följa arbetet med hanteringen av frågor om misstänkt fusk och andra felaktigheter.

Avslutningsvis vill jag betona att det är en självklarhet att de medel som betalas ut till folkbildning, ska bidra till att uppfylla statens syften med statsbidraget. Allt annat är oacceptabelt.

Stockholm den 11 september 2020

Anna Ekström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.