Till innehåll på sidan

Statens medieråds samarbete med islamistiska Muslimska brödraskapet

Skriftlig fråga 2020/21:33 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-09-10
Överlämnad
2020-09-11
Anmäld
2020-09-15
Svarsdatum
2020-09-23
Sista svarsdatum
2020-09-23
Besvarad
2020-09-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Statens medieråd har initierat ett samarbete med studieförbundet Ibn Rushd för att stärka medie- och informationskunnigheten i Sverige. Men vad som inte framgått är att studieförbundet 2018 inledde ett strategiskt samarbete med mediehuset al-Jazira, som i sin tur kontrolleras av Muslimska brödraskapet. Om detta rapporterar Ledarsidorna.se.

Ledarsidorna skriver:

”Studieförbundet Ibn Rushd är sammankopplat med Muslimska brödraskapet genom dels sina egna stadgar och samägandeavtal av kursgården Granhedsgården men även genom en väv av personunioner. En väv där ledande företrädare över tid återfinns i Brödraskapets internationella nätverksorganisationer.

Ett exempel på hur väven av personunioner är utformad är hur verksamhetsledaren vid Ibn Rushd, Lamia el Amri samtidigt är ordförande för Islamic Relief Sverige samt vice ordförande för Islamic Relief Worldwide. Islamic Worldwides hela styrelse, exklusive el Amri, avgick den 22 augusti efter att The Times avslöjat antisemitiska värderingar och stöd till terrororganisationen Hamas från ledande tjänstemän och styrelseledamöter. El Amri klev då ner från att ha varit ordförande till att fortsätta som vice ordförande.

Trots löften om att el Amri skulle lämnat styrelsen även hon efter det inträffade kandiderade hon, och blev vald, för ytterligare en period. El Amri har suttit i Islamic Relief Worldwide styrelse under hela den period som de ledande befattningshavare rekryterats som senare visat sig hysa antisemitism samt stöd till våldsbejakande grupperingar.”

Att Ibn Rushd bara skulle stå för en språklig och kulturell kompetens är en underdrift. Studieförbundet har sedan 2018 ett samarbete med mediehuset al-Jazira för sina medlemsorganisationer. Samarbetet berör bland annat en journalistutbildning vilken presenterades vid Muslimska familjedagarna 2018. al-Jazira är Muslimska brödraskapets viktigaste kommunikationsplattform. Baserad i Qatar är den att betrakta som helt och hållet kontrollerad av dess andlige ledare Yusuf al-Qaradawi och hans närmaste medarbetare.

Att Statens medieråd väljer en partner som i andra sammanhang inte bara är att betrakta som en av Muslimska brödraskapets nätverksorganisationer i Sverige utan även har ett så intimt samarbete med Brödraskapets tyngsta och viktigaste medieaktör är uppseendeväckande och borde föranleda kraftfulla åtgärder från den svenska regeringen, såvida inte regeringen sympatiserar med Muslimska brödraskapet. Båda regeringspartierna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, har ju vid flertal tidigare tillfällen avslöjats ha nära kopplingar till islamistiska rörelser och personer.

Kulturministern har nu möjlighet att distansera sig själv, sitt parti och sin regering från samarbeten med islamistiska rörelser genom att vidta åtgärder mot Statens medieråds samarbeten med Muslimska brödraskapets underorganisationer.

Jag vill därför fråga till kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder med anledning av ovanstående, och vilka är i så fall åtgärderna?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:33 besvarad av Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)




Svar på fråga 2020/21:33 av Björn Söder (SD)
Statens medieråds samarbete med islamistiska Muslimska brödraskapet och svar på fråga 2020/21:57 av Jonas Andersson (SD) Statens medieråds samverkan med studieförbundet Ibn Rushd

Björn Söder har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder med anledning av att Statens medieråd har initierat ett samarbete med studieförbundet Ibn Rushd för att stärka medie- och informationskunnigheten i Sverige, och vilka åtgärderna i så fall är. Vidare har Jonas Andersson frågat mig om jag anser att det är förenligt med regeringens demokratistrategi och demokratisyn överlag att myndigheter som jag har ansvar för samarbetar med organisationer med omfattande islamistkopplingar och om inte, om jag har för avsikt att agera för att samarbetet ska upphöra.

Jag besvarar frågorna samlat då de rör samma frågeställning.

Statens medieråd verkar för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Sedan 2019 har Statens medieråd i uppdrag av regeringen att förstärka arbetet för ökad medie- och informationskunnighet (MIK). I uppdraget ingår bland annat att skapa ett nätverk för aktörer som arbetar med frågor relaterade till MIK och bygga upp en plattform för kunskaps- och informationsspridning. Statens medieråd utformar självständigt genomförandet av uppdraget.

Inom ramen för uppdraget har Statens medieråd bildat ett nationellt aktörsnätverk som syftar till att utveckla kunskap och effektivisera arbetet inom området för att stärka medie- och informationskunnigheten. I nätverket MIK Sverige ingår i dag 21 myndigheter och organisationer. Statens medieråd har bjudit in Folkbildningsrådet och samtliga statsbidragsberättigade studieförbund till nätverket. Utöver Folkbildningsrådet ingår för närvarande studieförbunden Arbetarnas bildningsförbund (ABF) och Ibn Rushd.

Allmänna medel ska endast gå till verksamheter som är förenliga med samhällets grundläggande värderingar så som de formuleras i grundlagen och i de internationella konventionerna om mänskliga rättigheter. Det ligger i allas intresse att värna legitimiteten för myndigheters kontakter med det civila samhället.

Regeringen har i beslutet om riktlinjer för Folkbildningsrådet för 2020 angett att rådet i samband med redovisningen av 2020 års verksamhet ska lämna en fördjupad bedömning av det s.k. demokratisyftet, som anger att statsbidraget ska stödja verksamhet som bidrar till att stärka och utveckla demokratin.

Utöver det pågår ett arbete med att se över demokrativillkoren i statsbidragsförordningar och tillämpningen av dessa villkor. Demokrativillkorsutredningen lämnade 2019 sitt betänkande till regeringen. Betänkandet innehåller förslag till ett förtydligat och enhetligt demokrativillkor för den statliga bidragsgivningen till civilsamhällets organisationer. Förslagen omfattar även förordningen om statsbidrag till folkbildningen. Betänkandet har remitterats och bereds för närvarande inom Regeringskansliet.

Stockholm den 23 september 2020

Amanda Lind

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.