Statliga lärarlöner

Skriftlig fråga 2012/13:630 av Persson, Peter (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-06-28
Anmäld
2013-06-28
Besvarad
2013-07-02
Besvarad
2013-07-12
Svar anmält
2013-08-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 28 juni

Fråga

2012/13:630 Statliga lärarlöner

av Peter Persson (S)

till utbildningsminister Jan Björklund (FP)

Lönenivåer sätts genom förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter. Ministern har vid flera tillfällen uttryckt en önskan om att kommunerna ska höja lärarlönerna, vilket givetvis är positivt men inte kostar statskassan något. En värdemätare på sambandet mellan ord och handling handlar om det egna fögderiet. Frågan är hur statsrådet hanterar lönerna för ”sina egna”, det vill säga statens lärare. Statligt anställda lärare finns inom högskolor, universitet, Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) och Statens institutionsstyrelse (SiS). Inom SiS höjdes lärarnas löner med ca 2,6 procent vid den löneförhandling som blev klar i mars i år.

Vilka initiativ för höjda löner kommer utbildningsministern att ta i fråga om statligt anställda lärare?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:630 besvarad av Utbildningsminister Jan Björklund

den 2 juli

Svar på fråga

2012/13:630 Statliga lärarlöner

Utbildningsminister Jan Björklund

Peter Persson har frågat mig vilka initiativ för höjda löner jag kommer att ta i fråga om statligt anställda lärare.

Lönesättningen för lärare är en fråga för arbetsmarknadens parter. Staten som arbetsgivare företräds av Arbetsgivarverket i centrala förhandlingar. De centrala avtal som tecknas tillämpas därefter av Arbetsgivarverkets medlemmar, det vill säga statliga myndigheter, bland annat avseende lönebildningen för statligt anställda.

Jag kan konstatera att den genomsnittliga månadslönen för statligt anställda speciallärare är 31 300 kronor, att jämföra med 29 600 kronor för kommunalt anställda speciallärare. En annan jämförelse är sameskolan, där den genomsnittliga månadslönen för lärare är ca 28 200 kronor medan motsvarande siffra för kommunalt anställda grundskollärare är 26 500 kronor.

När det gäller lärare inom skolväsendet, där bland annat lärare i specialskolan och sameskolan ingår, har regeringen beslutat om ett särskilt statsbidrag till skolhuvudmän som inrättar karriärtjänster för sina lärare. Syftet är att ta till vara och uppmuntra lärares kompetens och potential på ett bättre sätt än i dag. Avsikten är att den yrkesskicklighet som förstelärare och lektorer visar också ska synas i lönekuvertet. För detta beräknar staten att i statsbidrag till skolhuvudmän som inrättar karriärsteg för lärare avsätta 880 miljoner kronor per år när satsningen är fullt utbyggd.

Att lyfta läraryrket är av nationellt intresse och ansvar för detta vilar bland annat på de statliga myndigheter som har lärare anställda. Regeringens satsning på karriärsteg erbjuder också ett verktyg för arbetsgivaren att kunna premiera de bästa lärarna.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.