Statsbidrag till moskéer

Skriftlig fråga 2011/12:589 av Haddad, Roger (FP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-05-23
Anmäld
2012-05-23
Besvarad
2012-05-30
Svar anmält
2012-05-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 maj

Fråga

2011/12:589 Statsbidrag till moskéer

av Roger Haddad (FP)

till statsrådet Stefan Attefall (KD)

SVT-programmet Uppdrag granskning uppmärksammade för några dagar sedan ett inslag från ett tiotal moskéer där vägledare och imamer gjorde flera kontroversiella uttalanden. Somliga gav exempelvis rådet att inte uppsöka polisen för att göra en anmälan när man utsatts för brott. Det finns delade meningar om inslaget men det är oerhört viktigt att vi diskuterar värderingar och slår vakt om demokrati, mänskliga rättigheter och jämställdhet i vårt samhälle. Vi måste arbeta för att detta efterlevs av alla i Sverige.

Svensk lag gäller alla, oavsett vilken position man har. Flertalet församlingar får statsbidrag genom SST, och kommunerna fördelar ut verksamhetsbidrag, föreningsbidrag och lokalbidrag för att stötta kultur- och invandrarföreningar där flertalet också driver en församlingsliknande verksamhet. Det finns all anledning för kommuner, men också regeringen, att granska och följa upp att de statsbidrag som fördelas ut inte stöttar verksamhet som motarbetar demokratiska värderingar. Om det visar sig att statsbidrag används i syften som motarbetar detta är det rimligt att statsbidragen återkallas.

Med anledning av det ovan anförda vill jag fråga om statsrådet avser att genomföra en översyn med anledning av de uppgifter som kommit fram efter denna granskning.

Svar på skriftlig fråga 2011/12:589 besvarad av Statsrådet Stefan Attefall

den 30 maj

Svar på fråga

2011/12:589 Statsbidrag till moskéer

Statsrådet Stefan Attefall

Roger Haddad har frågat mig om jag avser att genomföra en översyn av statsbidrag till trossamfund.

Som Roger Haddad känner till är religionsfriheten och föreningsfriheten grundlagsfäst genom bestämmelserna i 2 kap. regeringsformen. Varje medborgare har rätt att utöva sin egen religion, antingen ensam eller tillsammans med andra och att anordna offentliga gudstjänster.

Nämnden för statligt stöd till trossamfund (SST) har till uppgift att pröva frågor om statsbidrag enligt lagen (1999:932) om stöd till trossamfund och förordningen (1999:974) om statsbidrag till trossamfund. Målet för det statliga stödet till trossamfund är att bidra till att skapa förutsättningar för trossamfunden att bedriva en aktiv och långsiktigt inriktad religiös verksamhet i form av gudstjänst, själavård, undervisning och omsorg.

Stöd till trossamfund kan utgå i form av statsbidrag och uppbördshjälp och får endast lämnas till ett trossamfund som bidrar till att upprätthålla och stärka de grundläggande värderingar som samhället vilar på.

Det förhållandet att ett trossamfund enligt regeringens bedömning har ansetts berättigat till statligt stöd innebär inte att ett trossamfund för ”tid och evighet” är berättigat till sådant stöd. Det är viktigt att fortlöpande följa, och i förekommande fall ompröva, om trossamfundet alltjämt uppfyller de generella krav som gäller för statligt stöd.

SST har vidtagit åtgärder med anledning av de uppgifter som framkommit i SVT:s program Uppdrag granskning. SST för en kontinuerlig dialog med trossamfunden om frågor som rör svensk lagstiftning, mänskliga rättigheter och demokrati. I december 2011 fick SST i uppdrag att utvidga dialogen med trossamfunden i syfte att ytterligare stimulera arbetet med demokrati och demokratiska värderingar och motverka antidemokratiska yttringar i samhället.

Jag tror att en framgångsrik integration bygger på att ge människor som invandrar till Sverige möjligheten att finna en trygghet här genom sin kultur och religion. Religiösa gudstjänstlokaler, som till exempel moskéer och kyrkor, har en viktig roll som trygghetsbärare och samlingsplats.

Som minister för trossamfund är jag övertygad om att trossamfunden är en betydelsefull del av det civila samhället.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.