Statskupp i Paraguay

Skriftlig fråga 2011/12:687 av Kakabaveh, Amineh (V)

Kakabaveh, Amineh (V)

den 2 juli

Fråga

2011/12:687 Statskupp i Paraguay

av Amineh Kakabaveh (V)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

39 senatorer på yttersta högern "avsatte" genom en juridisk rättsprocess den folkvalde presidenten i Paraguay, Fernando Lugo. Det är den gamla högern från Partido Colorado, diktatorn Stroessners parti, som iscensatt en juridisk "process" för att störta Lugo. Det är en de facto statskupp. Den gör sig återigen påmind i Latinamerika. För drygt tre år sedan avsattes Zelaya i Honduras. Det är högerns stora misslyckande i Latinamerika som förlorar demokratiska val och desperat väljer att störta folkvalda presidenter. I huvudstaden samlas folkrörelserna för att ge sitt stöd till Lugo. Unasur och flera latinamerikanska presidenter fördömer denna de facto statskupp. Brasilien föreslår att avstänga Paraguay från både Unasur och Mercosur. Paraguays president Fernando Lugo avsattes i förra veckan hastigt av en parlamentarisk riksrätt som av allt att döma är en statskupp. En så kort riksrätt kan inte ens kallas summarisk. Antidemokratiska krafter har utnyttjat mordet på bönder i Curuguaty, som kämpade för att återta obrukad jord, för att i all hast driva igenom en statskupp, kosmetiskt utmålad som riksrätt. Syftet var att avsätta presidenten Fernando Lugo, vars regering åstadkommit betydande folkligt förankrade sociala förändringar i Paraguay. De två traditionella partierna i Paraguay, Colorado och Liberala partiet, ligger bakom kuppen. De är samtidigt även ansvariga för de djupgående sociala och ekonomiska klyftorna i landet. Paraguay är bland de tio mest ojämlika länderna i världen. 1 procent av de rika kontrollerar 77 procent av jorden och Cargill, Monsanto och Shell har fördrivit bönderna från sina marker. Statskuppen är ett tydligt brott mot demokratin och syftar till att destabilisera demokratiskt valda regeringar i Latinamerika. Latinamerika har unisont fördömt den parlamentariska statskuppen.

Vad avser ministern att göra för att försvara Paraguays demokrati och fördöma den odemokratiska statskuppen?

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd statustext: Frågan är besvarad Inlämnad: 2012-07-02 Anmäld: 2012-08-16 Besvarad: 2012-08-23 Svar anmält: 2012-08-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2012-08-23)