Stöd till ambulansflygtransporter

Skriftlig fråga 2020/21:786 av David Josefsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-30
Överlämnad
2020-11-30
Anmäld
2020-12-01
Svarsdatum
2020-12-09
Sista svarsdatum
2020-12-09
Besvarad
2020-12-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Ambulansflyget har – med tanke på landets stora avstånd och många glesbygdsområden – en livsavgörande betydelse i svensk sjukvård. I dag flygs knappt 5 000 patienter årligen. Även om regionerna planerar att framöver driva flyget i egen regi utförs uppdragen i dag av privata aktörer.

En av punkterna i januariavtalet är att ambulansvården ska prioriteras. Sedan dess har covid-19 gjort denna fråga än mer angelägen.

När covid-19 bröt ut drabbades utförarna av flygambulanstransporter av 60–75 procents bortfall eftersom ordinarie sjukvårdstransporter uteblev. De absolut svåraste månaderna var april, maj och juni med ett totalt stopp, förutom för de 25 procent direkt livshotande uppdrag som utgör de akuta transporterna.

Regeringen lade i juni fram förordningen (2020:580) om statsbidrag för att säkerställa tillgång till ambulansflygtransporter under utbrottet av sjukdomen covid-19. Stödet budgeterades till 75 miljoner kronor.

Problemet är att bidrag bara fick lämnas för perioden från den 1 juni till den 15 september. Den absolut svåraste perioden omfattas alltså inte. Inte heller tiden efter sommaren, som uppvisar en fortsatt svår situation.

Berörda aktörer har väckt frågan hos Socialdepartementet, som hänvisar till regionerna. Aktörerna är alltså fångade i ett moment 22. Risken är stor att de inte kan fortsätta att tillhandahålla sin tjänst om inte ett liknande stöd som det genom ovan nämnda förordning blir möjligt för den retroaktiva perioden april–maj, samt perioden efter den 15 september. Enligt uppgift från aktörerna skulle en nedläggning kunna bli nödvändig redan i samband med årsskiftet.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att säkerställa stöd till ambulansflygtransporter för perioden april–maj samt från den 15 september fram till årsskiftet för att på det sättet även fortsatt upprätthålla en högkvalitativ tillgänglighet av ambulanssjukvård med ambulansflygplan i hela Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:786 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

Svar på fråga 2020/21:786 av David Josefsson (M) Stöd till ambulansflygtransporter

David Josefsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa stöd till ambulansflygtransporter för perioden april–maj samt från den 15 september fram till årsskiftet för att på det sättet även fortsatt upprätthålla en högkvalitativ tillgänglighet av ambulanssjukvård med ambulansflygplan i hela Sverige.

Det är viktigt att Sverige har välfungerande ambulansflygtransporter. Transporter med ambulansflyg är sjukvård, och det är regionerna som ansvarar för denna.

Under sommaren förväntades ett ökat resande inom landet, vilket skulle ha kunnat medföra ett ökat behov av flygambulanstransporter till olika vårdinrättningar. Regeringen beslutade därför i juni om en tidsbegränsad förordning (2020:580) om statsbidrag. Den gav ambulansflygföretag med svårigheter att bedriva sin verksamhet till följd av pandemin möjlighet att söka medel som stöd under sommarmånaderna 2020.

I år har regeringen avsatt 9 miljarder kronor extra i generella statsbidrag till regionerna samt 20 miljarder kronor för att ersätta merkostnader till följd av covid-19. Syftet med de omfattande ekonomiska tillskotten har varit att ge regionerna ekonomiska förutsättningar att trygga tillgången till en god välfärd. Regionerna kan bland annat använda medlen för att se till att det


regionala systemet för transporter med ambulansflyg är tillgängligt, håller hög kvalitet och är hållbart på lång sikt.

Regeringen följer frågan.

Stockholm den 9 december 2020

Lena Hallengren

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.