Stöd till Ecuadors president

Skriftlig fråga 2009/10:1036 av Linde, Hans (v)

Linde, Hans (v)

den 4 oktober

Fråga

2009/10:1036 Stöd till Ecuadors president

av Hans Linde (v)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Ecuador, med sin långa historia av politisk instabilitet, har än en gång hamnat i världens fokus. I går eskalerade oroligheterna när strejkande poliser omringade det sjukhus där president Rafael Correa befann sig – efter att han tidigare hade attackerats av samma yrkeskår. Samtidigt som Correa var kidnappad på sjukhuset intog militärer från flygvapnet de internationella flygplatserna i Quito och Guayaquil. Dessutom strömmade rapporter in om hur grupper av poliser intog polisstationer runt om i landet. Colombia, liksom Peru, stängde snabbt sina gränser till Ecuador.

Det som hänt i Ecuador de senaste dagarna ser alltså ut att vara en relativt välplanerad operation avsedd att destabilisera landet, snarare än en smärre missnöjesyttring från poliser som eventuellt ska bli av med löneförmåner. Det är helt enkelt omöjligt att se det hela som något annat än ett försök till statskupp. Landet är nu försatt i undantagstillstånd och ordningen tycks någorlunda återställd. Presidenten är fritagen av armén, som har gett honom sitt fulla stöd. Men trots att lugnet nu är återställt är naturligtvis hela förloppet ytterst allvarligt. Alla latinamerikanska länder har redan hunnit fördöma kuppförsöket, vilket även USA och EU har gjort. I nuläget meddelar militärledningen i Ecuador samma sak.

Med anledning av vad som händer i Ecuador skulle jag vilja fråga utrikesministern:

Vilka initiativ avser utrikesministern att ta för att Sverige som enskilt land och som medlem i EU och FN ska kunna ge sitt fulla stöd till Ecuadors folkvalde president, liksom till landets demokratiska institutioner?

Frågan är besvarad

Händelser

statustext: Frågan är besvarad Inlämnad: 2010-10-04 Anmäld: 2010-10-04 Besvarad: 2010-10-13 Svar anmält: 2010-10-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2010-10-13)