Stölder av båtar och båtmotorer

Skriftlig fråga 2016/17:393 av Lars-Arne Staxäng (M)

Lars-Arne Staxäng (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Antalet stölder av båtar och båtmotorer fortsätter att öka i Sverige. Enligt tidningen Båtliv har polisen fått in anmälningar om 1 260 stulna båtar och 2 236 stulna båtmotorer i hela landet i år. Detta är en ökning jämfört med förra året.

Tidningen Bohusläningen rapporterade den 28 november om att båtmotorer värda hundratusentals kronor blivit stulna på Malmön i Sotenäs kommun. I artikeln intervjuas en polisinspektör på polisens båtverksamhet som menar att tjuvarna nu söker nya marker och söker sig ut till öarna i Bohuslän. Stölder har rapporteras även från Öckerö och Öddö utanför Strömstad.

Stölderna har annars minskat de senaste åren på västkusten tack vare införandet av organiserad grannsamverkan. Detta har initierats av polisen i Lysekil och Uddevalla.

I Bohuslän finns det en stor näringsverksamhet som kretsar runt fisket, men också runt turistverksamhet i allmänhet; detta förutom alla de människor som bor här året runt och för vilka båten är en viktig del av livet. Därför är det ett stort orosmoment när stölderna nu på nytt sprider sig i Bohuslän.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Avser statsrådet att vidta några särskilda åtgärder eller initiativ för att motverka det ökade antalet stölder av båtar och båtmotorer?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2016-11-29 Överlämnad: 2016-11-29 Anmäld: 2016-11-30 Svarsdatum: 2016-12-07 Sista svarsdatum: 2016-12-07
Svar på skriftlig fråga