Straff för IS-terrorister i Sverige

Skriftlig fråga 2017/18:1636 av Markus Wiechel (SD)

Markus Wiechel (SD)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Nyligen har det framkommit att en man från Göteborgstrakten som greps i Grekland har släppts på fri fot. Detta efter att mannen dömdes till maxstraffet i Grekland, 15 års fängelse, för bland annat medlemskap i en terrororganisation. Den 22-årige mannen greps tillsammans med en annan svensk medborgare (som redan tidigare straffats för terrorbrott) vid gränsen till Turkiet 2016 då man misstänkte att de båda var på väg för att ansluta sig till IS.

De båda männen fick sina straff sänkta, men trots detta har 22-åringen nu kunnat återvända till Göteborg. UD har inte lämnat några uppgifter om varför han släppts på fri fot, och till Sveriges Radio säger man att det saknas uppgifter om varför mannen är frisläppt. Enligt uppgifter ska även den andra mannen, som alltså har en historia av terrorstöd, släppas på fri fot.

Det är naturligtvis mycket oroväckande att människor som uppenbarligen sympatiserar med terrorism och extremism vandrar fritt på våra svenska gator. Det är än mer oroande att personer som redan är dömda kan vistas fritt i vårt land.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vad avser ministern att göra för att säkerställa att människor som dömts för grova brott i andra länder också lagförs i Sverige, och avser ministern att vidta åtgärder för att fler personer med kopplingar till terrorism åtalas för brott?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2018-08-29 Överlämnad: 2018-08-30 Besvarad: 2018-09-13 Sista svarsdatum: 2018-09-13 Anmäld: 2018-09-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga