Svar på fråga 2021/22:653 av Ellen Juntti (M) Straffrabatten för 18–20-åringar och fråga 2021/22:654 av Ellen Juntti (M) Översyn av straffpåföljder för 15–17-åringar
Ellen Juntti har frågat mig om jag avser att verka för en skärpt lagstiftning så att en 20-åring som begår den typ av brott som beskrivs i frågan ej blir tilldelad straffrabatt vid fällande dom. Hon har också frågat mig om jag och regeringen kommer att ta något initiativ till en översyn av straffpåföljderna för 15–17-åringar.
Den 2 januari 2022 slopades den så kallade ungdomsreduktionen för unga myndiga som begår allvarliga brott. Lagändringen skedde eftersom vi sett att de straff som döms ut för lagöverträdare i den här åldersgruppen som begår allvarliga brott inte tillräckligt återspeglar brottslighetens allvar. Det har vi nu ändrat på. Reformen innebär att straffreduktionen för unga myndiga slopas om brottet har ett minimistraff på fängelse i ett år eller mer. Det handlar exempelvis om grov misshandel, grov kvinnofridskränkning och våldtäkt. Detsamma gäller för brott som i det enskilda fallet bör straffas med fängelse i minst ett år även om brottets minimistraff är lägre. En allvarlig misshandel av normalgraden som straffas med fängelse i ett år eller mer kommer alltså inte att leda till någon ungdomsreduktion. Viktigt är också att det, oavsett brottets allvar, inte längre ska krävas starkare skäl än normalt för att döma en ung myndig person till fängelse.
När det gäller lagöverträdare i åldern 15–17 år konstaterar jag att Ungdomsreduktionsutredningen, vars betänkande ligger till grund för den slopade straffrabatten för unga myndiga, och i princip samtliga remissinstanser som yttrat sig i den delen, har bedömt att intresset att minska tröskeleffekter i förhållande till unga myndiga lagöverträdare inte kan motivera en ökad repressionsnivå för den som begår brott före 18 års ålder. Vidare har justitieutskottet så sent som i november 2021 uttalat att den nuvarande ordningen för påföljdsbestämning för åldersgruppen 15–17 år har goda skäl för sig och att utskottet därför inte var berett att ställa sig bakom förslag om att förändra straffrabatten för den här åldersgruppen.
Med det sagt är det angeläget att vi har trovärdiga påföljdsalternativ för omyndiga som möjliggör en tillräckligt ingripande reaktion vid allvarlig brottslighet och vid återfall. Det är mot den bakgrunden som vi förra året införde den nya påföljden ungdomsövervakning. Vidare har regeringen nyligen gett en särskild utredare i uppdrag att se över regleringen om frihetsberövande påföljder för lagöverträdare under 18 år. I utredarens uppdrag ingår bland annat att föreslå lagändringar som möjliggör tillräckligt ingripande påföljder vid mycket allvarlig brottslighet, innefattar adekvata återfallsförebyggande åtgärder och som svarar mot behovet av en trygg och säker miljö.
Stockholm den 12 januari 2022
Morgan Johansson