Straffrabatten för unga

Skriftlig fråga 2018/19:794 av Johan Forssell (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2019-06-18
Överlämnad
2019-06-18
Anmäld
2019-06-19
Sista svarsdatum
2019-06-26
Svarsdatum
2019-07-03
Besvarad
2019-07-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

För en dryg månad sedan frågade jag justitie- och migrationsministern när riksdagen kunde förvänta sig ett förslag om slopad straffrabatt för unga på sitt bord. Svarsdagen sammanföll med remisstidens sista dag, och justitieministerns svar var att beredningen av förslagen skulle fortsätta inom Regeringskansliet samt att regeringen skulle återkomma till riksdagen när det arbetet var färdigt.

Nu har nya uppgifter framkommit om att en spricka finns i regeringen mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet, där de två partierna har vitt skilda åsikter om hur regeringen bör gå fram i frågan. Splittringen skapar framför allt osäkerhet kring huruvida regeringen faktiskt kommer att lägga fram ett förslag, men även kring hur ett eventuellt förslag kan förväntas se ut.

Den slopade straffrabatten för unga mellan 18 och 21 år är en viktig reform som innebär att den som är vuxen och begår ett brott också behandlas som vuxen av rättsväsendet. Det är nu drygt ett halvår sedan utredningen presenterade sina förslag, och remissinstanserna har lämnat sina yttranden.

Den senaste tidens våldsvåg med upprepade skjutningar och sprängningar visar att situationen i Sverige är akut. Det kommer att krävas ett brett paket av åtgärder för att åtgärda detta, och den slopade straffrabatten för unga är en viktig reform i kampen mot gängkriminaliteten. Detta har dessutom riksdagen ställt sig bakom.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Kan vi, mot bakgrund av det anföra, förvänta oss att ministern och regeringen kommer att lämna ett förslag om slopad straffrabatt för unga till riksdagen, och när avser regeringen i sådant fall att lämna förslaget?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:794 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)



Ju2019/02273/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:794 av Johan Forssell (M)
Straffrabatten för unga

Johan Forssell har frågat mig om riksdagen kan förvänta sig att jag och regeringen kommer att lämna ett förslag om slopad straffrabatt för unga till riksdagen, och när regeringen i sådant fall avser att lämna förslaget.

Johan Forssell har tidigare ställt samma fråga. Som jag framhöll i svaret på den frågan är det viktigt att vi har tydliga och konsekventa påföljder som kan bidra till att förebygga och hindra att unga fortsätter begå brott. Det är också viktigt att samhällets reaktion på ungas kriminalitet kommer snabbt. Försöksverksamheten med ett snabbförfarande i brottmål har därför utvidgats till att även omfatta unga lagöverträdare under 18 år.

Ett utkast till lagrådsremiss med förslag om att införa en ny påföljd, ungdomsövervakning, har också remitterats. Beredning av förslagen pågår. Tiden för ungdomsövervakning föreslås kunna bestämmas till lägst sex månader och högst ett år. Genom förslaget ges domstolen möjlighet att vid allvarlig brottslighet och återfallssituationer välja ett påföljdsalternativ som är lämpligt och trovärdigt både i fråga om innehåll och ingripandegrad. Ungdomsövervakning föreslås innefatta tydliga inskränkningar i den unges rörelsefrihet, som utgångspunkt i form av så kallad helghemarrest.

Jag har i ett annat svar till Johan Forssell nyligen också redovisat flera åtgärder som regeringen har vidtagit och avser att vidta för att bekämpa gängkriminaliteten.

Således har fler än ett 30-tal straffrättsliga bestämmelser relaterade till organiserad brottslighet skärpts, bland dem bestämmelser som rör allvarliga våldsbrott. Regeringen har vidare genomfört två amnestier under 2018 för att minska antalet illegala vapen och explosiva varor i samhället.

Arbetet fortsätter med oförminskad styrka under innevarande mandatperiod. Nya regler om datalagring för brottsbekämpande ändamål träder i kraft i oktober 2019. Regeringen har nyligen också överlämnat ett förslag till riksdagen som förenklar för flera brottsbekämpande myndigheter att sätta upp kameror på platser dit allmänheten har tillträde, och i Regeringskansliet bereds frågan om att ge brottsbekämpande myndigheter möjlighet till hemlig dataavläsning. Igår överlämnade en utredare också förslag på att ytterligare försvåra för kriminella att få tillgång till vapen och explosiva varor och dessutom skärpa samhällets reaktion mot dem som redan innehar dessa illegalt. Kombinerat med att bekämpa brotten måste vi också bekämpa brottens orsaker. Regeringens nationella brottsförebyggande program – Tillsammans mot brott – skapar en grund för ett mer strukturerat och långsiktigt brottsförebyggande arbete i hela samhället.

I regeringsförklaringen 2019 aviserades bland annat att straffen ska skärpas för brott kopplade till kriminella uppgörelser, för den som rekryterar unga till kriminalitet och för dem som överlåter narkotika till andra.

Allvarlig brottslighet i gängmiljö förekommer även bland yngre lagöverträdare. På regeringens initiativ tillsattes Ungdomsreduktionsutredningen som i december 2018 lämnade förslag som innebär att den straffrättsliga och straffprocessuella särbehandlingen av lagöverträdare i åldersgruppen 18–20 år avskaffas. Bland annat föreslås att den så kallade straffrabatten inte längre ska gälla myndiga lagöverträdare. Utredningens betänkande har remitterats och remisstiden gick ut den 15 maj 2019. Fortsatt beredning av förslagen kommer att ske i Regeringskansliet och regeringen kommer, i enlighet med det besked som tidigare lämnats i samma fråga, att återkomma till riksdagen när detta arbete är färdigt.

Stockholm den 3 juli 2019

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.