Straffskärpningar och ändrade rutiner för häktning

Skriftlig fråga 2017/18:1615 av Markus Wiechel (SD)

Markus Wiechel (SD)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

De senaste dagarna har Sverige skakats av en lång rad bilbränder och än så länge vet vi inte vilka som ligger bakom dessa fruktansvärda attacker eller vad de haft för syfte. Det är dock uppenbart att det rör sig om hänsynslösa individer som definitivt inte borde få röra sig fritt i samhället.

En av dem som delgivits misstanke om brott i samband med de våldsamma bilbränderna är, enligt nättidningen Nyheter Idag, en person som så sent som förra månaden dömdes till tio månaders fängelse. Trots domen var mannen på fri fot då endast personer som döms för särskilt grova brott blir häktade fram till dess att de ska avtjäna sitt straff. Mannen, född 1999 och med dubbelt medborgarskap i Sverige och Iran, dömdes då på fyra punkter för rån, ringa narkotikabrott, rattfylleri och brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål. Han har dessutom tidigare dömts för annan brottslighet.

I skrivande stund ska totalt tre personer vara anhållna. En är anhållen i sin frånvaro, men blev gripen av den turkiska gränspolisen när han försökte ta sig in i landet. En tredje person ska enligt Nyheter Idag också vara straffad sedan tidigare.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson följande:

 

Är det rimligt att personer som begår flertalet brott och uppenbarligen har en kriminell livsstil kan försättas i fri fot efter en fällande dom, eller avser ministern att verka för en förändring av nuvarande förhållningssätt?

Frågan är besvarad

Händelser

statustext: Frågan är besvarad Inlämnad: 2018-08-16 Överlämnad: 2018-08-16 Besvarad: 2018-08-30 Sista svarsdatum: 2018-08-30 Anmäld: 2018-08-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga