Svenska företags verksamheter i Ryssland

Skriftlig fråga 2021/22:1218 av Anders Österberg (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-03-07
Överlämnad
2022-03-07
Anmäld
2022-03-14
Svarsdatum
2022-03-16
Sista svarsdatum
2022-03-16
Besvarad
2022-03-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S)

 

Vi borde göra det omöjligt för Ryssland att använda våra teknologier i sitt krig mot den fria världen.

Det angrepp som Ryssland för en vecka sedan initierade mot Ukraina var ett försök inte bara att förtrycka ett grannland utan även att sätta den egna världsbilden över en liberal demokrati som vill vara en del av Europa. Därmed skickade Putin en kraftfull signal till världen om att den sovjetiska epokens politiska intressesfär är tillbaka.

När han i fjol krävde att Nato skulle dra sig tillbaka till de gränser som definierade organisationen före 1997, hävdade Ryssland sin makt att bestämma över det före detta östblocket.

Paradoxalt är att Ryssland hotar västvärlden samtidigt som landet i ekonomiska och teknologiska termer är fullständigt beroende av den. Ryssland i dag är en liten och svag ekonomi som är nästan helt beroende av försäljningen av råvaror. Med pengarna man får från försäljningen av naturgas och olja finansierar landet allt det behöver, från stridsflygplan till nya Iphones.

Vi har implementerat sanktioner som i praktiken isolerat Ryssland från internationella finansmarknader. Dessa åtgärder kommer att markant skära ned Rysslands inkomst och begränsa kapaciteten att finansiera dess aggressiva krig inom Europa och omvärlden.

Vad vi glömmer är att all modern teknologi som Ryssland använder är utvecklad i västvärlden. Ryska kraftverk och tåg tillhandahålls av Siemens. Ryska mobilnätverk utvecklades av Ericsson och Nokia. Ryska flygplan tillverkas nästan uteslutande av Boeing och Airbus. Det är via vår teknologi och våra kommunikationskablar tv-kanalerna spyr ut sina vardagliga lögner och hat.

Det enda sättet att stoppa Putin nu är att koppla bort honom från hans armé och den ekonomi som underhåller den. Mobiltelefoner borde inte ringa. Tåg borde inte kunna föra krigsmateriel till Ukraina. Tv-propaganda borde inte kunna sprida lögner och hat bland ryssar.

I dag kan vi agera genom att koppla bort Ryssland från västerländska mjukvaror och tekniskt stöd så länge landet fortsätter invasionen av Ukraina.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson:

 

Hur ställer sig ministern till att föra samtal med svenska företag, exempelvis Ericsson, för att diskutera hur de ytterligare kan begränsa sin verksamhet i Ryssland?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1218 besvarad av Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S)

N2022/00628 Näringsdepartementet Näringsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1218 av Anders Österberg (S)
Svenska företags verksamheter i Ryssland

Anders Österberg har frågat hur jag ställer mig till att föra samtal med svenska företag, exempelvis Ericsson, för att diskutera hur de ytterligare kan begränsa sin verksamhet i Ryssland.

Den snabba händelseutvecklingen som vi nu upplever är något som få hade räknat med för bara några månader sedan. Sverige och svenska företag har länge arbetat på ett förtjänstfullt sätt för att stärka de demokratiska krafterna i Ryssland och att integrera landets ekonomi i världshandeln.

Den olagliga och oprovocerade ryska invasionen av Ukraina kommer att få långtgående följder för inte bara de två länderna, utan även för Europa och världen i stort. EU har i samråd med partners infört omfattande sanktioner mot Ryssland. Regeringen har tillsammans med EU, andra länder och organisationer också vidtagit andra åtgärder mot Ryssland och stöttar även Ukraina på många sätt.

Sverige och svenska intressen kommer att påverkas av händelserna. Jag vill förtydliga att regeringen inte främjar affärer med Ryssland. Regeringen betraktar inte längre Ryssland som en handelspartner. Syftet med sanktionerna är få till stånd en förändring av Rysslands agerande. Regeringens hållning vad gäller affärer med Ryssland är således helt förändrad. Det är ett helt nytt läge, där vårt stöd till svenska företag handlar om att hjälpa dessa att hantera de problem de nu möter. I dagsläget är högsta prioritet att säkerställa att företag som efterfrågar rådgivning och information kan erhålla detta från relevanta myndigheter och Sveriges export- och investeringsråd (Business Sweden) så de kan följa sanktionerna, hitta nya leverantörer eller avveckla verksamheten i Ryssland om de så önskar.

Regeringen har därför stärkt beredskapen för svenskt näringsliv och utrikeshandel, bland annat genom våra myndigheter och andra organ:

Kommerskollegium och andra myndigheter vägleder företag kring efterlevnad av sanktionerna.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Polismyndigheten får i uppgift att informera brett om vikten av cybersäkerhet.

Exportkreditnämnden stängde den 24 februari 2022 all kreditgivning med koppling till den ryska marknaden.

Totalförsvarets forskningsinstitut har fått i uppgift att kartlägga ryska investeringar och ekonomiska intressen i Sverige, för att kunna säkerställa en bättre efterlevnad av sanktionssystemet.

Jag vill försäkra frågeställaren om att jag och övriga regeringen har en tät dialog med berörda aktörer, såväl med enskilda företag som med fackliga organisationer och näringslivsorganisationer om hur kriget påverkar dem.

Sverige har ungefär 500 företag med verksamhet i Ryssland, varav ett 20-tal storföretag. Företagen vittnar om att situationen nu gör det nästan omöjligt att bedriva verksamhet i Ryssland, dels på grund av att sanktionerna påverkar förutsättningarna för normal affärsverksamhet, dels utifrån moraliska aspekter. Företagen efterfrågar stöd och rådgivning kring hur de ska efterleva sanktionerna, men även hur de som ansvarsfulla arbetsgivare ska kunna ta hand om sin arbetskraft i Ryssland när de på ett ordnat sätt stänger ner eller pausar sin verksamhet i landet. Det finns också en oro bland företag i Sverige som bland annat handlar om hur kriget på sikt kan påverka råvarutillförsel och tillgång till arbetskraft. Våra myndigheter arbetar därför för fullt med att samla information och bidra till företagens förmåga att fatta rätt strategiska beslut i det här läget när situationen är under konstant förändring, exempelvis har verksamt.se information till företagare med anledning av Rysslands invasion av Ukraina.

Kombinationen av politiskt beslutade sanktioner och privata företags frivilliga bojkott gör att den ekonomiska kostnaden för Rysslands oacceptabla beteende blir än högre. Från regeringens sida är vi stolta över de svenska företagen som uttryckt starkt stöd för åtgärderna.

Stockholm den 16 mars 2022

Karl-Petter Thorwaldsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.