svenska medborgares säkerhet

Skriftlig fråga 1998/99:869 av Ohly, Lars (v)

Ohly, Lars (v)
Fråga 1998/99:869 av Lars Ohly (v) till utrikesministern om svenska medborgares säkerhet

den 26 augusti

 

Den turkiske statsåklagaren och huvudåklagaren i de statliga säkerhetsdomstolarna, Nuhmete Yüksel, har begärt att få anhålla 33 av de 65 medlemmarna i det kurdiska exilparlamentet. Han skall därvid ha rätt att gripa dessa 33 varhelst de påträffas. Turkiska säkerhetstjänsten, MIT, har fått uppdraget att göra anhållandena. Av de 33 är fem svenska medborgare. Det torde vara välkänt att MIT är kapabelt att genomföra aktioner och kidnappningar utomlands och därmed uppträda som man hade extraterritoriella rättigheter i andra länder.

Beslutet om anhållanden av medlemmar av kurdiska exilparlamentariker i Sverige, som är svenska medborgare, är sålunda en uppenbar kränkning av Sveriges suveränitet. Turkiet har tidigare visat att man inte respekterar FN:s deklaration om mänskliga rättigheter. Det senaste valet visade att man inte heller respekterar några demokratiska spelregler.

Nu visar Turkiets beslut om anhållanden av svenska medborgare av kurdiskt ursprung bosatta i Sverige utomordentligt tydligt att man inte heller respekterar vad som är allmänt vedertaget i det internationella umgänget stater och länder emellan.

Jag vill fråga utrikesministern:

 

Vad avser utrikesministern göra för att hävda Sveriges suveränitet gentemot Turkiets hot om intrång på svenskt territorium och för att skydda svenska medborgare av kurdiskt ursprung från hot från turkiska säkerhetstjänsten?

 

 

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 1999-08-26 Anmäld: 1999-09-14 Besvarad: 1999-09-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga