Svenskt deltagande i EU:s stridsgrupper

Skriftlig fråga 2019/20:1349 av Pål Jonson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-05-13
Överlämnad
2020-05-14
Anmäld
2020-05-19
Svarsdatum
2020-05-20
Sista svarsdatum
2020-05-20
Besvarad
2020-05-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Den 11 april 2019 tog regeringen beslutet att ge Försvarsmakten i uppdrag att förbereda ett svenskt deltagande i en EU-stridsgrupp ledd av Tyskland som ska stå i beredskap under andra halvåret 2020. Sverige har vid flera tillfällen tidigare både bidragit till och lett EU:s stridsgrupper. Första gången var 2008.

Vid samtliga tillfällen har riksdagen informerats om det svenska åtagandet gentemot EU:s stridsgrupper. Det finns starka skäl för det. Dessa stridsgrupper är utformade för att sättas in med korta ledtider i konflikter med hög grad av våldsanvändning. 

Denna gång ska Sverige enligt regeringens hemsida bidra med en CBRN-enhet. Försvarsmaktens CBRN-kompetens har varit en av de delar av myndigheten som gjort värdefulla insatser i kampen mot coronaviruset den senaste tiden.

Med anledning av ovanstående skulle jag vilja ställa följande fråga till försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Vad är status för det svenska deltagandet, och hur avser ministern att informera riksdagen om den svenska insatsen?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1349 besvarad av Försvarsminister Peter Hultqvist (S)




Svar på fråga 2019/20:1349 av Pål Jonson (M)

Svenskt deltagande i EU:s stridsgrupper

Pål Jonson har frågat mig vad statusen är för det svenska deltagandet i den av Tyskland ledda EU-stridsgruppen och hur jag avser informera riksdagen om den svenska insatsen.

Regeringen gav den 11 april 2019 Försvarsmakten i uppgift att planera och vidta förberedelser inför ett svenskt deltagande i den tyskledda EU-stridsgruppen som står i beredskap andra halvåret 2020.

Det svenska bidraget, bestående av en CBRN-enhet, har under 2019 vidtagit förberedelser med länder ingående i den tyskledda stridsgruppen.

Aktuella reserestriktioner har medfört att den tyskledda EU-stridsgruppen inte har kunnat genomföra en gemensam samövning och därmed inte heller få en slutcertifiering. Det svenska bidraget har övat i Sverige och utgör en del av Försvarsmaktens resurser till stöd för det civila samhället i Sverige.

Regeringen informerade riksdagen i budgetpropositionen för 2020 om bidraget i fråga. När Sverige senast bidrog till en stridsgrupp som stod i beredskap, under andra halvåret 2016 med Storbritannien som ramnation, informerades riksdagen om det i budgetpropositionen för 2016.


Beslut om att använda EU:s stridsgrupper fattas av EU:s medlemsstater. Ett deltagande med ett svenskt förband förutsätter ett beslut av regeringen och om det svenska förbandet utgör en väpnad styrka i enlighet med 15 kap. 16 § regeringsformen krävs riksdagens medgivande innan förbandet får sändas utomlands.

Stockholm den 20 maj 2020

Peter Hultqvist

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.