Taxonomin och kärnkraften

Skriftlig fråga 2020/21:745 av Mattias Bäckström Johansson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-27
Överlämnad
2020-11-30
Anmäld
2020-12-01
Svarsdatum
2020-12-09
Sista svarsdatum
2020-12-09
Besvarad
2020-12-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

EU-kommissionen har presenterat ett förslag om hur den så kallade taxonomin ska utformas. Förslaget innehåller en lista över energislag som kan anses vara hållbara, och där finns varken kärnkraft, vattenkraft eller bioenergi med. Tanken med listan är att den ska locka privat kapital till gröna investeringar och på så sätt bidra till EU:s Green Deal. Förslaget är nu ute på remiss till den 18 december.

Sverige har en av världens bästa energimixar. Den vilar främst på just kärnkraft och vattenkraft, vilket genererar mycket låga utsläpp av växthusgaser. Om liggande förslag till taxonomi blir verklighet betyder det att merparten av svensk elproduktion får en negativ stämpel för investerare och det därmed blir svårare att få lån. Det här är naturligtvis allvarligt, och jag utgår från att statsrådet och regeringen som helhet agerar med kraft för att påverka processen kring taxonomin i en för landet bättre riktning.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Per Bolund:

 

Avser statsrådet att verka för att EU-kommissionens lista över hållbara gröna investeringar kommer att inkludera alla fossilfria kraftslag, exempelvis kärnkraft?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:745 besvarad av Statsrådet Per Bolund (MP)

Svar på fråga 2020/21:745 av Mattias Bäckström Johansson (SD) Taxonomin och kärnkraften

Mattias Bäckström Johansson har frågat mig om jag avser att verka för att EU-kommissionens lista över hållbara gröna investeringar kommer att inkludera alla fossilfria kraftslag, exempelvis kärnkraft.

Förordningen varken utesluter eller inkluderar kärnenergi i listan över kvalificerade miljömässigt hållbara verksamheter, den bedömningen har delegerats till kommissionen. Kärnkraften finns inte heller med i utkastet till delegerad akt. Frågan utreds vidare inom kommissionens speciella gemensamma forskningscenter. Beroende på utfallet av denna utredning kan kärnkraften komma att inkluderas i taxonomin när delegerade akter för övriga klimatmål ska antas vid årsskiftet 2021/22.

Övriga fossilfria kraftslag inkluderas i kommissionens utkast till delegerade akt. I den delegerade akten preciseras också vad som krävs för att dessa kraftslag ska kunna klassificeras som hållbara.

En omställning till en hållbar utveckling är absolut nödvändig, det är regeringens övertygelse. Regeringen kommer fortsätta att agera om kommissionen gör ställningstaganden som kan ifrågasättas utifrån de ramar som förordningen anger eller om kommissionen gör andra tolkningar än vad medlemsstaterna avsåg med taxonomiförordningen, till exempel om taxonomin riskerar att vara kontraproduktiv i arbetet med att ställa om samhället mot en hållbar utveckling.

Stockholm den 9 december 2020

Per Bolund

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.