Till innehåll på sidan

Tidpunkt för beslut om slutförvar av kärnavfall

Skriftlig fråga 2020/21:1344 av Lars Hjälmered (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-01-19
Överlämnad
2021-01-20
Anmäld
2021-01-21
Svarsdatum
2021-01-27
Sista svarsdatum
2021-01-27
Besvarad
2021-01-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

Sverige har använt kärnkraft under flera decennier, till stor nytta för klimatet och tryggheten. Under hela tiden som kärnkraften har levererat elenergi till kunder har samtidigt pengar avsatts till en kärnavfallsfond för att finansiera ett framtida slutförvar av avfall.

Under ett par decennier har ett slutförvar arbetats fram inom ramen för Svensk Kärnbränslehantering (SKB). Processen har rört en genomgång av lämpliga platser för förvaret, lokalt engagemang, lämpliga tekniska lösningar med mera. De senaste åren har också frågan kommit till avgörande i domstol och i den tänkta kommunen Östhammar. Domstolen sa i sitt yttrande ja till de flesta frågor, såsom plats och vald metod, men väckte vissa tekniska frågor som senare har besvarats av SKB till regeringen. Under förra året fattade dessutom Östhammar beslut i den så kallade vetofrågan och gav då sitt godkännande för ett slutförvar i kommunen.

Allt sammantaget gör detta att frågan nu ligger helt färdig för ett beslut av regeringen. Det finns inga kvarvarande delar, utan regeringen kan omgående fatta ett beslut om att kunna gå vidare och senare bygga ett slutförvar i Östhammar. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga miljö- och klimatminister Isabella Lövin:

 

När avser ministern att fatta beslut om frågan om slutförvar av kärnavfall?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1344 besvarad av Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

M2021/00102 Miljödepartementet Miljö- och klimatministern samt vice statsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1344 av Lars Hjälmered (M)
Tidpunkt för beslut om slutförvar av kärnavfall

Lars Hjälmered har frågat mig när jag avser att fatta beslut om frågan om slutförvar av kärnavfall.

Som jag svarat på tidigare frågor och interpellation är frågan om slutförvaring av använt kärnbränsle en komplex och stor fråga. Det är ett av de största miljöärendena i Sverige någonsin och ett stort infrastrukturprojekt. Det är inte ovanligt att ärenden om stora infrastrukturprojekt tar tid att handlägga.

Svensk Kärnbränslehantering AB:s ansökan om ett system för slutförvaring av använt kärnbränsle prövas både enligt miljöbalken och enligt lagen (1984:3) om kärnteknisk verksamhet. Ärendena hanteras samlat i Regeringskansliet och regeringen avser fatta beslut vid samma tillfälle. Regeringen måste vara övertygad om att hela systemet är säkert och håller i hundra tusen år. Vi måste vara säkra på att slutförvaret är så säkert att avfallet inte kommer att påverka kommande generationer. Därtill är det av stor vikt att hela prövningen och processen för ett slutförvar sker på ett oberoende, transparent och öppet sätt. Det är viktigt för processen och för acceptansen av det framtida slutförvaret att alla berörda får tycka till under prövningens gång. Därför bereds ärendena fortsatt inom Regeringskansliet.

En fråga som har uppkommit är om kompletteringen som Svensk Kärnbränslehantering AB har gett in kräver ett kompletterande samråd med andra länder enligt miljöbalken, ett s.k. Esbosamråd. Kompletteringen har därför skickats till Naturvårdsverket för ställningstagande i frågan och, för det fall ett samråd krävs, för att fullgöra skyldigheterna enligt Esbokonventionen. Svaret från Naturvårdsverket ska komma in till Miljödepartementet den 12 februari i år. Regeringen vill även invänta Strålsäkerhetsmyndighetens rapport om LOT-försöken som också förväntas komma i februari.

Därför går det inte att idag bedöma när ärendet kommer att avgöras, men arbetet är prioriterat och bedrivs skyndsamt.

Stockholm den 27 januari 2021

Isabella Lövin

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.