Tillförlitligheten i regeringens uttalanden

Skriftlig fråga 2019/20:238 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2019-10-22
Överlämnad
2019-10-23
Anmäld
2019-10-24
Sista svarsdatum
2019-10-30
Svarsdatum
2019-11-04
Besvarad
2019-11-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

När statsrådet Anders Ygeman var i Gävle påstods det att Gävle kommun skulle få 34,7 miljoner kronor extra år 2020. Nu visar det sig att det som påstods vara en ökning i själva verket är en minskning för Gävle kommuns del med 2 miljoner, vilket Gefle Dagblad skriver om på nyhetsplats. Det är motsvarande situation för de andra kommunerna i Gävleborg. Det som man trodde var en ökning är i själva verket en minskning. Det här väcker självklart frågan om kommunpolitiker, allmänheten och medierna kan lita på en budgetpresentation av regeringen.

Därför vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Vad avser ministern att göra för att hantera situationen med kommunerna i Gävleborg så att de kan klara av sina åtaganden 2020, nu när försörjningsstöden ökar kraftigt i Gävleborg?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:238 besvarad av Statsrådet Lena Micko (S)



Fi2019/

03557/K

Finansdepartementet

Civilministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:238 av Lars Beckman (M)

Tillförlitligheten i regeringens uttalanden

Lars Beckman har frågat finansministern Magdalena Andersson vad hon avser att göra för att hantera situationen med kommunerna i Gävleborg så att de kan klara av sina åtaganden 2020, nu när försörjningsstöden ökar kraftigt i Gävleborg.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Det ekonomiska läget är ansträngt i många av landets kommuner. Behovet av att stärka förutsättningarna för kommunsektorn att hantera välfärdsuppdraget är därför stort, såväl i Gävleborg som i andra delar av Sverige.

Välfärden ska värnas och stärkas, vilket kräver en kombination av åtgärder. Staten och kommunerna har ett gemensamt ansvar. Staten ska ge goda förutsättningar för det arbete som behövs. Kommunerna behöver därtill fortsätta sitt arbete med att anpassa och utveckla verksamheten för att nå kravet på en hållbar ekonomi.

Regeringen prioriterar välfärden. Under förra mandatperioden gjordes historiska satsningar och under denna mandatperiod har regeringen aviserat att välfärden fortsatt ska stärkas. I budgetpropositionen för 2020 föreslås t.ex. att betydande tillskott tillförs kommunerna genom ökningen av de generella statsbidragen med 3,5 miljarder kronor.

Regeringen ska säkra en stabil finansiering av välfärden. Kommunernas största inkomst är skatteintäkterna vilket gör satsningar på jobb och sysselsättning till en mycket viktig komponent för att värna välfärden. Den stigande efterfrågan på kommunala välfärdstjänster behöver mötas på ett kostnadseffektivt sätt genom bl.a. nya och förbättrade arbetssätt samt ett innovativt nyttjande av teknik och digitala tjänster.

Det kommer att krävas prioriteringar så att mer resurser går till välfärden kommande år samtidigt som det är viktigt att de existerande medlen används på ett effektivt sätt. Regeringen avser att fortsätta föra en politik som stärker välfärden och följer noga utvecklingen av ekonomin i kommunerna.

Stockholm den 4 november 2019

Lena Micko

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.