Tillståndsprocesserna för gruvnäringen

Skriftlig fråga 2019/20:603 av Lars Hjälmered (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-12-06
Överlämnad
2019-12-09
Anmäld
2019-12-10
Svarsdatum
2019-12-18
Sista svarsdatum
2019-12-18
Besvarad
2019-12-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Den svenska gruvnäringen är en viktig del av vår basindustri. Branschen står för stora exportintäkter och sysselsätter många människor i Sverige.

Möjligheterna är stora, men gruvbyråkratin riskerar att få ogynnsamma konsekvenser för den svenska gruvnäringen och på sikt även den svenska konkurrenskraften. Företrädare för gruvnäringen pekar på att det inte går att utesluta att gruvor förr eller senare tvingas stanna upp på grund av regelverket. Den rådande situationen riskerar samtidigt att påverka investeringsviljan i svenska gruvprojekt. Sverige tappar sin tätposition som en attraktiv gruvnation för investerarare.

Riksdagen har vid upprepade tillfällen uppmanat regeringen att se över möjligheterna till effektivare miljötillståndsprocesser för den svenska gruv- och mineralnäringen. Men från regeringens sida är det fortsatt tyst. Oförmågan att agera är påfallande. Det riskerar i slutändan att slå hårt mot den svenska gruv- och mineralnäringen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

När avser ministern att tillgodose riksdagens beslut och återkomma till riksdagen med konkreta förslag för att korta tillståndsprocesserna för gruv- och mineralnäringarna?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:603 besvarad av Näringsminister Ibrahim Baylan (S)



N2019/03127/BI

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:603 av Lars Hjälmered (M) Tillståndsprocesserna för gruvnäringen

Lars Hjälmered har frågat mig när jag avser att tillgodose riksdagens tillkännagivande och återkomma med konkreta förslag för att korta tillståndsprocesserna för gruv- och mineralnäringarna.

Det är en prioriterad fråga för regeringen att tillståndsprövningen både enligt minerallagen och miljöbalken är förutsägbar, effektiv och säkerställer ett högt miljöskydd.

I syfte att se över möjliga effektiviseringsåtgärder avseende tillståndsprövningen enligt miljöbalken togs departementspromemorian Anpassad miljöprövning för en grön omställning (Ds 2018:38) fram inom Regeringskansliet. Promemorians förslag bereds nu vidare.

Ett led i arbetet med tillståndsprövningen enligt miljöbalken är också att ta fram och redovisa en samlad statistik för tillståndsprövning enligt miljöbalken. Uppdrag har därför lagts på Domstolsverket och länsstyrelserna att från och med nästa år kunna ta fram uppgifter om tillståndsprövningen och rapportera dem till Naturvårdsverket, som ska ansvara för att ta emot, sammanställa, analysera och presentera statistiken. En samlad statistik är viktigt för att se hur lång tid handläggningen faktiskt tar och om det skiljer sig åt i olika delar av landet.

Sveriges råvaruresurser ska nyttjas mer effektivt och hållbart. Prövningsprocesser och regelverk behöver ses över så att hänsyn tas till både samhällsnytta och lokal miljöpåverkan när ett projekt prövas.

Som näringsminister är jag ansvarig för minerallagen som reglerar undersökningstillstånd och bearbetningskoncession. När jag träffat företrädare för både bransch och miljöorganisationer för att bilda mig en uppfattning om deras syn på lagstiftningen har jag märkt att det finns behov av att se över den lagstiftningen för att få mer effektiva och förutsebara tillståndsprocesser. I prövningen av ett projekt är det viktigt att bättre hänsyn tas både till ett projekts lokala miljöpåverkan och dess samhällsnytta, att en större andel av det värde som gruv- och mineralnäringen genererar kan komma hela landet till del samt att man säkrar att oseriösa aktörer inte övervältrar kostnader på det allmänna. Översynen ska säkerställa att Sverige ska vara ett föregångsland för en hållbar utveckling inom gruvindustrin.

För att påbörja detta arbete avser regeringen att under nästa år tillsätta en utredning som ska se över hur minerallagen som jag är ansvarig för ska kunna justeras för att skapa förutsebarhet i processerna utan att man för den skull kompromissar varken med grundläggande miljövärden eller ursprungsbefolkningens rättigheter. Arbetet pågår nu och jag vill vara tydlig med att detta är en fråga jag prioriterar mycket högt.

Stockholm den 17 december 2019

Ibrahim Baylan

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.