Tobaksavvänjning med förhinder

Skriftlig fråga 2005/06:1392 av Bargholtz, Helena (fp)

Bargholtz, Helena (fp)

den 7 april

Fråga 2005/06:1392 av Helena Bargholtz (fp) till statsrådet Morgan Johansson (s)

Tobaksavvänjning med förhinder

Swedish Match har åter lanserat en ny tobaksvara. Det är ett tuggummi som ser så oskyldigt vitt och fräscht ut att det är svårt att förstå att det innehåller finmalen tobak. Det är väl just det som tobaksindustrin har räknat ut. Inte heller priset avskräcker. Ett paket lär kosta ca 20 kr. Och det är lättillgängligt. Både Pressbyrån och 7-Eleven ska under försöksperioden tillhandahålla produkten. Hur ska vi nå folkhälsomålen när rökare och nästa generation möts av alltfler tobaksvaror som är lättillgängliga, billiga och förföriskt förpackade? Vi vill ju att alltfler ska bli tobaksfria, inte hamna i ett nytt beroende. Från Folkhälsoinstitutet säger man att dilemmat med tobakstuggummit är detsamma som med snus. Det kan användas som ersättning för cigaretter men kan också locka personer som tidigare inte alls använt tobak. EU:s märkningsdirektiv om tobaksvaror talar om att det är förbjudet att omsätta varan i en form som liknar livsmedel. Om vi i Sverige hade implementerat direktiv nr 37 fullt ut hade detta varit förbjudet. Varför saknar vi ett förbud mot tobaksvaror som liknar livsmedel när man i andra europeiska länder har ett sådant?

Är statsrådet beredd att verka för att EU:s märkningsdirektiv implementeras så att tobaksvaror som liknar livsmedel blir förbjudna?

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd statustext: Frågan är besvarad Inlämnad: 2006-04-07 Anmäld: 2006-04-07 Besvarad: 2006-04-19 Svar anmält: 2006-04-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2006-04-19)