Tobakslagen

Skriftlig fråga 2009/10:596 av Särnblad, Anneli (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-03-04
Anmäld
2010-03-04
Besvarad
2010-03-10
Svar anmält
2010-03-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 4 mars

Fråga

2009/10:596 Tobakslagen

av Anneli Särnblad (s)

till statsrådet Maria Larsson (kd)

Marknadsföring av tobaksvaror till konsumenter är sedan flera år förbjuden. Från förbudet undantas dock marknadsföring som endast består i att tillhandahålla tobaksvaror för försäljning, eller kommersiella meddelanden inne på försäljningsställen som inte är påträngande, uppsökande eller uppmanar till bruk av tobak.

Det svenska reklamförbudet infördes med hänsynstagande till internationella rekommendationer, exempelvis WHO. Tobaksindustrin, ifall inte all reklam förbjudits, flyttar reklambudgeten till andra strategier så som att tobaksvaror fått ökad exponering på säljställen. Uppgifter om tobaksindustrins totala utgifter för säljfrämjande åtgärder för tobaksvaror är därför en viktig förutsättning för att man skall kunna kontrollera om politiken för tobakskontroll är effektiv ur ett folkhälsoperspektiv.

WHO:s ramkonvention ställer krav på att industrin redovisar sina kostnader för marknadsföring och sponsring som inte är förbjuden. Tobakslagen innehåller krav på sådan redovisning: partihandlare och importörer av tobaksvaror ska till Statens folkhälsoinstitut lämna uppgifter om sina kostnader. Regeringen får meddela föreskrifter om omfattningen.

Någon redovisning av tobaksindustrins reklamkostnader har inte kommit till stånd, då regeringen inte meddelat några föreskrifter.

Min fråga blir därför:

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att ta fram dessa föreskrifter?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:596 besvarad av Statsrådet Maria Larsson

den 10 mars

Svar på fråga

2009/10:596 Tobakslagen

Statsrådet Maria Larsson

Anneli Särnblad har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att ta fram föreskrifter för marknadsföring av tobaksvaror till konsument.

De föreskrifter som Anneli Särnblad hänvisar till är tobakslagens 18 b §, det vill säga att regeringen kan besluta föreskrifter om att FHI utövar den centrala tillsynen när det gäller uppgifter om kostnader för marknadsföring. Samtidigt som denna föreskriftsrätt infördes beslutades också andra skärpningar av tobakslagens regler vad gäller marknadsföring och reklam.

Tobakslagens bestämmelser vad gäller begränsningar av reklam och marknadsföring med mera är tydliga. All marknadsföring av tobaksvaror till konsumenter är i princip förbjuden. Marknadsföringsförbudet omfattar dock inte försäljning av tobaksvaror eller kommersiella meddelanden inne på försäljningsstället för tobaksvaror. De kommersiella meddelandena inne på försäljningsställe för tobak får dock inte vara påträngande, uppsökande eller uppmana till bruk av tobak. Därutöver finns bestämmelser om indirekt reklam och sponsring.

Konsumentverket har i rapport 2009:19 till regeringen rapporterat de tillsynsinsatser verket har vidtagit inom tobaksområdet, hur tillsynsorganisationen med kommunerna är uppbyggd, sin uppfattning beträffande omfattningen av reklam och marknadsföring på säljställen för tobak, samt givit förslag på inriktningar och prioriteringar för 2010.

Konsumentverket konstaterar att mängden material inne på säljställen knappast har ökat sedan år 2005, då förändringarna av tobakslagen genomfördes. Då den enda tillåtna tobaksreklamen sedan 2005 utgörs av kommersiella meddelanden inne på säljställen har verket inriktat tillsynsverksamheten på dessa. KO har under åren 2006–2099 utfärdat fyra förbudsförelägganden avseende reklam på säljställe. Sedan den 1 juli 2005 finns totalt 34 ärenden registrerade. Överträdelse av ett av de fyra förbudsföreläggandena ledde till att KOM ansökt om vitets utdömande. Tyngdpunkten på tillsynen av tobaksreklam ligger dock på reklam på säljställena, Konsumentverket har därför valt att prioritera utbildning av kommunala tjänstemän. Konsumentverket har vid ett femtontal tillfällen i regi av länsstyrelser träffat och utbildat tobakshandläggare i kommunerna.

Enligt Konsumentverkets bedömning sker övertramp med ojämna mellanrum, men enligt verkets bedömning är det inte tillräckligt för att slå fast att utformningen blivit mer aggressiv. Inriktningen på reklamen har på senare tid svängt och t.ex. ligger fokus i större utsträckning än tidigare på hur varan paketeras inne i förpackningen.

Mot bakgrund av ovanstående analys och bedömning från ansvarig tillsynsmyndighet ser inte jag att det finns skäl för regeringen att besluta om föreskriftsrätt för Statens folkhälsoinstitut.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.