Torkan i Afrika som hotar miljontals barns liv

Skriftlig fråga 2016/17:1200 av Amir Adan (M)

Amir Adan (M)

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

Förstörda skördar, boskap som dött, sinande vattenresurser och svår torka. Situationen i östra och södra Afrika är akut. Hela området på Afrikas horn har länge lidit av en ovanligt svår torka. FN uppskattar att 5 miljoner människor i östra Afrika är i behov av nödhjälp. När matförråden töms drivs människor på flykt och svälter i värsta fall ihjäl.

Barn som uppsöker kliniker och sjukhus lider av svår akut undernäring. Unicef finns på plats, men mer hjälp behövs för att vända situationen innan det är för sent för barnen.

Just nu lider miljontals människor akut matbrist i bland annat Somaliland, Somalia, Nigeria, Sydsudan och Jemen. Humanitära organisationer har slagit larm om att krisen kommer att förvärras och att fler insatser behövs för att rädda liv.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Isabella Lövin:

 

På vilka konkreta sätt stöder Sverige hjälpinsatserna i områdena?

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd statustext: Frågan är besvarad Inlämnad: 2017-04-05 Överlämnad: 2017-04-05 Anmäld: 2017-04-06 Sista svarsdatum: 2017-04-12 Svarsdatum: 2017-04-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga