Till innehåll på sidan

transportkostnader för studerande i Öresundsregionen

Skriftlig fråga 1999/2000:1413 av Hagström, Caroline (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-09-13
Anmäld
2000-09-19
Besvarad
2000-09-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 september

Fråga 1999/2000:1413

av Caroline Hagström (kd) till jordbruksminister Margareta Winberg om transportkostnader för studerande i Öresundsregionen

Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Den Kongelige Veterinaer- og Landbohöjskole (KVL) i Köpenhamn kommer hösten 2001 att starta en ny och gemensam dansk-svensk hortonomutbildning förlagd till Alnarp och Köpenhamn.

Denna satsning är ett pilotprojekt, som finansieras gemensamt av den svenska och danska staten, och har bl.a. till syfte att integrera den högre trädgårdsutbildningen i Öresundsregionen.

En förutsättning för att detta projekt ska kunna fungera är att det ges möjligheter för studenter och lärare att kunna åka mellan de två länderna. Frågan rörande avgifter för resorna är ännu inte löst.

Under hösten förbereds marknadsföringen och planeringen för starten av utbildningen. Därför är det av största vikt att de studerande kan få riktig information om kostnaderna för utbildningen.

Vilka åtgärder avser ministern vidta för att lösa resekostnadsfrågan för de berörda studenterna?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:1413 besvarad av

den 27 september

Svar på fråga 1999/2000:1413 om transportkostnader för studerande i Öresundregionen

Jordbruksminister Margareta Winberg

Caroline Hagström har frågat mig om vilka åtgärder jag avser att vidta för att lösa resekostnadsfrågan för studerande i Öresundsregionen.

Frågan om de studerandes möjlighet att kunna resa över Öresund till en rimlig kostnad för att kunna gå utbildning och kurser på andra sidan är naturligtvis en viktig fråga. Det är också av stor vikt att studenterna får en så korrekt information som möjligt om gällande villkor innan de påbörjar en utbildning. Detta gäller givetvis också de studenter som kommer att påbörja den gemensamma dansk-svenska hortonomutbildningen som startar hösten 2001, vilka är de studenter som Caroline Hagström särskilt refererar till i sin fråga.

I Sverige är det så att studentrabatter alltid är föremål för förhandlingar mellan studentorganisationer och den part som tillhandahåller rabatten, utan regeringens inblandning. Detta gäller oavsett om rabatten ges av ett statligt affärsverk, såsom SJ, ett länstrafikbolag, som t.ex. Skånetrafiken, eller ett privat bolag, t.ex. ett gym.

En arbetsgrupp har haft att bereda frågor som aktualiserats med anledning av Öresundsbron och frågan om resekostnaden har varit föremål för diskussion i gruppen. Detta har, enligt den information jag har erhållit, resulterat i att Skånetrafiken ger studenter en rabatt på 30 % på ordinarie priser på månadskort för resa med tåg över Öresund. Detta innebär en kostnad på mellan 900 och 1 200 kr för ett månadskort beroende på resans längd. Månadskorten är inte personliga utan de kan med fördel användas av flera studenter.

Förhandlingarna om resekostnaden är emellertid ännu inte slutförda. Vissa justeringar till förmån för studenterna kan fortfarande komma att ske.

Frågan om studenternas möjlighet att till en rimlig kostnad kunna bedriva studier på båda sidorna om Öresund ska således i första hand lösas på lokal nivå. Detta gäller såväl för SLU:s studenter som för övriga studenter i Öresundsregionen.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.