Trygghetsskapande ordningsvakter

Skriftlig fråga 2016/17:1864 av Lars Beckman (M)

Lars Beckman (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

I en tidigare skriftlig fråga till dåvarande inrikesminister Anders Ygeman har jag lyft fram frågan om statligt finansierade ordningsvakter för att i det korta perspektivet skapa en nödvändig trygghet, inte minst för alla de företagare som nu utsätts för brott.

I Arbetarbladet den 27 augusti 2017 lyfter en Icahandlare i Gävle problemet med unga människor som befinner sig i centrum och ställer till bråk och problem. Samma handlare upplever också en mycket kraftig ökning av snatterier, och vid ett besök hos honom var uppfattningen att åklagare/polis skriver av 98,9 procent av alla anmälningar om snatteri med motiveringen Brott kan ej styrkas, trots att det är butikskontrollanter som har tagit snattaren och man har identifierat personen med legitimation. Handlaren sa uppgivet vid mitt besök: Vad kan jag göra mer?

Det är lätt att förstå att han och många andra småföretagare nu känner sig uppgivna och utelämnade när man utsätts för brott och upplever att staten varken skyddar eller ingriper vid brott, och dessutom avskriver brott på löpande band.

I Aftonbladet säger handlaren: Många av dem som är här inne i butiken har blivit mer aggressiva, de har en attityd och lämnar inte när vi säger till. Vi får nästan jaga i väg dem. Det är ett gäng ungdomar som flyter omkring, de yngre på dagarna och äldre kvällstid.

Det är regeringen som är ansvarig för att det finns en synlig och närvarande polis i hela Sverige. För att lösa problemet med att snabbt få till en trygghet vore det en god idé med statligt finansierade kommunala ordningsvakter som skulle kunna bidra till att skapa just den efterfrågade tryggheten.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

Är ministern beredd att medverka till att vi får statligt finansierade ordningsvakter för att skapa lugn ro och ordning redan nu under hösten i många områden i Sverige?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2017-08-30 Överlämnad: 2017-08-31 Anmäld: 2017-09-07 Svarsdatum: 2017-09-14 Sista svarsdatum: 2017-09-14
Svar på skriftlig fråga