Tullverkets befogenheter

Skriftlig fråga 2015/16:1518 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-08-18
Överlämnad
2016-08-19
Anmäld
2016-08-25
Svarsdatum
2016-09-02
Sista svarsdatum
2016-09-02
Besvarad
2016-09-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Tullverket stöter ofta på misstänkt stöldgods som ska fraktas ut ur Sverige i samband med att de letar efter narkotika, vapen eller andra förbjudna varor. Mängden stöldgods som förs ut av utländska ligor ligger på en hög nivå och tycks i vissa fall öka. Bland annat har stölderna av båtmotorer ökat med 30 procent jämfört med samma period förra året.

Det har vid ett flertal tillfällen rapporterats om organiserade stöldligor från andra länder, och en betydande del av bostads- och bilinbrotten har en koppling till just dessa.

Polismyndigheten gjorde en kartläggning av ett femtontal utländska ligor (som livnär runt 1 500 personer på stöldgods) för ungefär ett år sedan. I en SVT-intervju med en kriminalkommissarie vid den Nationella operativa avdelningen (NOA) som gjordes efter denna kartläggning framkom att de stulna sakerna skickas ut från landet via bussgods eller fraktföretag. Ibland kör de ut godset själva.

Problemet för Tullverket är att de i väntan på polis varken får beslagta gods eller frihetsberöva personer när de hittar misstänkt stöldgods. Problematiken har beskrivits vid ett flertal tillfällen tidigare, varför jag önskar att statsrådet Anders Ygeman svarar på följande:

 

Hur ser statsrådet och regeringen på att ge Tullverket befogenheter att stoppa, beslagta och hålla kvar förövarna och sedan lämna förundersökningen till polisen?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1518 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Dnr Ju2016/05850

Justitiedepartementet

Inrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1518 av Markus Wiechel (SD) Tullverkets befogenheter

Markus Wiechel har frågat mig hur jag och regeringen ser på att ge Tullverket befogenheter att stoppa, beslagta och hålla kvar misstänka gärningsmän och stöldgods för att sedan lämna förundersökningen till polisen.

Inledningsvis vill jag säga att jag ser allvarligt på den här typen av brottslighet. Det är därför av största vikt att det samarbete som finns mellan Tullverket och Polismyndigheten fungerar i de fall där Tullverket inte själv har befogenhet att ingripa.

Tullverkets befogenheter att göra kontroller vid gränsen mot ett annat EU-land regleras i den s.k. inregränslagen. För att Tullverket ska få göra ingripanden krävs att den aktuella varan finns uppräknad i lagen. Exempel på sådana varor är narkotika, vapen och krigsmateriel. Med stöd av den lagen har Tullverket rätt att bl.a. omhänderta varor. Dessutom kan lagen om straff för smuggling bli tillämplig, vilken bl.a. innehåller bestämmelser om beslag. För att regelverket ska vara tillämpligt ska det dock finnas en in- eller utförselrestriktion beträffande varan i annan lagstiftning. Handgranater är t.ex. en sådan restriktionsvara där det för närvarande utreds om Tullverkets kontrollbefogenheter i inregränslagen kan göras tillämpliga. Regleringen för Tullverkets kontroller tar således endast sikte på in- och utförselreglerade varor och inte på att utreda andra typer av brott.

Det är som jag nämnde inledningsvis viktigt att Tullverket och Polismyndigheten samverkar i dessa frågor och jag uppfattar att myndigheterna har ett nära samarbete.

Stockholm den 2 september 2016

Anders Ygeman

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.