Tullverkets befogenheter

Skriftlig fråga 2019/20:27 av Margareta Cederfelt (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-09-18
Överlämnad
2019-09-19
Anmäld
2019-09-20
Svarsdatum
2019-09-25
Sista svarsdatum
2019-09-25
Besvarad
2019-09-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Problemet med internationella stöldligor som härjar i Sverige har pågått under ett stort antal år. Regeringen Löfven har suttit vid makten sedan 2014 och ännu inte lagt något förslag som skulle kunna öka tullens möjlighet att beslagta stöldgods. I dag beräknas de organiserade stöldligorna ligga bakom hundratusentals stölder årligen. Stöldligorna står enligt polisens uppgifter för ungefär hälften av alla bostadsinbrott, men de ligger även bakom butiksstölder, stölder från jordbruk, dieselstölder, inbrott på byggarbetsplatser, stöld av båtmotorer och brott mot åldringar. Listan kan göras ännu längre. Värdet på stöldgodset som förs ut ur Sverige uppgår årligen till miljardbelopp.

Fler poliser och höjda straffskalor är exempel på åtgärder som fungerar, men de räcker inte. Genom att man ger tullen befogenheter att stoppa utförsel av stöldgods skulle stöldligorna kunna stoppas.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Är ministern beredd att omgående vidta åtgärder för att tullen ska få de legala och budgetmässiga resurser som behövs för att kunna beslagta stöldgods som är på väg att lämna Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:27 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)



Fi2019/03207/S3

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:27 av Margareta Cederfelt (M)
Tullverkets befogenheter

Margareta Cederfelt har frågat mig om jag är beredd att omgående vidta åtgärder för att Tullverket ska få de legala och budgetmässiga resurser som behövs för att kunna beslagta stöldgods som är på väg att lämna Sverige.

Regeringen är fast besluten att slå tillbaka mot stöldligorna. Människor och företag drabbas hårt och det kan vi inte tolerera. Sverige behöver bli ett mindre attraktivt mål för internationella brottsnätverk så att antalet organiserade tillgreppsbrott som begås i landet minskas.

Redan i början av 2018 presenterade regeringen ett offensivt åtgärdspaket på området. Åtgärderna tar bland annat sikte på ökad samverkan mellan myndigheter, möjliga straffrättsliga lagstiftningsåtgärder med en skärpt syn på bland annat bostadsinbrott och systematiska stölder samt ett ökat internationellt samarbete.

Som en del i åtgärdspaketet har Polismyndigheten, Tullverket och Kustbevakningen fått ett uppdrag av regeringen som syftar till att förstärka bekämpningen av internationella brottsnätverk som begår tillgreppsbrott i Sverige. I uppdraget ingår att analysera om myndigheterna genom en närmare samverkan dem emellan kan försvåra för utländska stöldligor att begå brott i Sverige. Polismyndigheten, Tullverket och Kustbevakningen kan under uppdragets genomförande identifiera åtgärder som kan tänkas underlätta myndigheternas arbete. Ny eller ändrad lagstiftning är ett av de verktyg som kan användas. Samtidigt är metodutveckling och fokuserat samarbete minst lika viktigt. Om Tullverket anser att lagstiftningen behöver ändras för att kunna jobba bättre är jag beredd att lyssna på det.

I det förslag till budget för 2020 regeringen har lagt på riksdagens bord får Tullverket en varaktig anslagsökning på 110 miljoner kronor 2020, som bland annat möjliggör att myndighetens närvaro vid gränserna kan öka. Tullverket har dessutom fått stora anslagsökningar de senaste åren. Regeringen gav 2018 Tullverket 115 miljoner kronor i anslagsökning för att öka tullkontrollerna vid gränserna och dessutom en engångsvis förstärkning med 72 miljoner kronor för teknisk utrustning och ökade kontroller i postflödet. Totalt fick Tullverket 187 miljoner kronor i förstärkning för 2018. 2019 fick Tullverket 90 miljoner. Anslagsökningarna de senaste åren gör att antalet anställda i Tullverket ökar igen från 2018 och framåt.

Tullverkets kontroller vid utförsel av varor utgör i dagsläget endast en liten andel av den totala tid som läggs på kontroller av in- och utförsel. Om det bedöms att myndigheten bör lägga mer tid på utförselkontroller och mer resurser behövs för detta får en bedömning av de ekonomiska konsekvenserna göras i samband med detta. Ökade anslag för fler utförselkontroller måste samtidigt vägas mot den samhällsnytta motsvarande förstärkning skulle kunna medföra om Tullverket i stället utförde fler kontroller för att förhindra införsel av bland annat narkotika, vapen och sprängmedel.

Stockholm den 25 september 2019

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.