Svar på fråga 2020/21:530 av Anne Oskarsson (SD)
Tullverkets förutsättningar att motverka smuggling
Anne Oskarsson har frågat mig om regeringen kommer att hörsamma Tullverkets förväntningar och utifrån dessa genomföra en översyn av tullagstiftningen samt lägga fram ett förnyat förslag till riksdagen.
Utöver den kontrollverksamhet som Tullverket bedriver i enlighet med bestämmelserna i tullagen och lagen om Tullverkets befogenheter vid Sveriges gräns mot ett annat land inom Europeiska unionen (inregränslagen) finns i smugglingslagen bestämmelser om Tullverkets befogenheter att förhindra, utreda och beivra brott enligt främst den lagen. Tullverket har i sin brottsbekämpande verksamhet i princip samma befogenheter som Polismyndigheten och får t.ex. självständigt fatta beslut om att inleda en förundersökning angående brott enligt smugglingslagen samt vissa andra brott. Detta omfattar tullbrott och alla typer av smugglingsbrott såsom t.ex. narkotikasmuggling och smuggling av vapen och explosiva varor. Sedan den 1 november kan Tullverket också utreda brott som består i innehav eller bruk av narkotika, innehav av dopningsmedel och innehav av hälsofarliga varor.
Från och med den 1 december kommer skärpta straff för vapensmuggling att gälla. Lagändringen innebär att Tullverket i dessa ärenden kommer att kunna använda sig av fler tvångsmedel. Regeringen har också lämnat en proposition till riksdagen om utökade möjligheter för Tullverket att lägga s.k. postspärrar. Förslaget innebär att sådana spärrar utökas från att tidigare bara omfatta narkotika till att även omfatta skjutvapen, explosiva varor och ammunition. Spärrar kommer att kunna läggas både i postflödet och i kurirflödet. Ett förslag som ger tulltjänstemän möjlighet att ingripa vid misstanke om brott som Tullverket inte har befogenhet att utreda har nyligen också skickats ut på remiss. Förslaget gäller vid all sorts misstänkt brottslighet, det kan t.ex. vara fråga om misstanke om människohandel, penningtvätt eller att stöldgods är på väg att föras ut ur landet. Vid sådana ingripanden föreslås bl.a. att tulltjänstemän ska kunna gripa misstänkta personer och kvarhålla gods.
Regeringen har också tillsatt en utredning som bl.a. ska analysera förutsättningarna för banker och andra kreditinstitut, samt för Finanspolisen och andra brottsbekämpande myndigheter, att bekämpa penningtvätt och finansiering av terrorism, inbegripet former för informationsdelning mellan institut och myndigheter. Uppdraget ska redovisas senast den 31 december 2020.
Tullverket har idag omfattande befogenheter för att genomföra sitt brottsbekämpande uppdrag och regeringen har på senare tid också sett till att myndigheten har fått utökade befogenheter. Mot bakgrund av detta ser jag också ett behov av att ta ett samlat grepp över den lagstiftning som reglerar Tullverkets befogenheter så att den blir mer förutsägbar och enklare att tillämpa. Jag kommer fortsatt att se över behovet av nya åtgärder om en sådan situation skulle uppstå.
Stockholm den 25 november 2020
Magdalena Andersson