Turkiets beslut att skicka trupp till Irak

Skriftlig fråga 2003/04:62 av Damberg, Mikael (s)

Damberg, Mikael (s)

den 10 oktober

Fråga 2003/04:62

av Mikael Damberg (s) till utrikesminister Laila Freivalds om Turkiets beslut att skicka trupp till Irak

Turkiets parlament röstade på tisdagen med överväldigande majoritet för att skicka turkisk trupp till Irak trots motstånd på hemmaplan och från Iraks provisoriska ledning.

Med röstsiffrorna 358 mot 183 stödde parlamentet ett regeringsförslag om att skicka soldater som ska ingå in den drygt 150 000 man starka internationella styrka som försöker återupprätta stabiliteten i Irak efter den USA-ledda invasionen i april. I Bagdad tackade det USA-stödda styrande rådet enhälligt nej till en sådan insats.

Enligt förslaget ska turkisk trupp stationeras i Irak i högst ett år. Hur många soldater det rör sig om och till vilken del av Irak de ska skickas sägs det ingenting om. De detaljerna tänker den turkiska regeringen bestämma i samråd med USA.

Sverige måste fortsätta att vara en pådrivande kraft för utvecklad demokrati och självstyrelse i Irakiska Kurdistan. Det är bland annat viktigt att Sverige och EU stödjer kravet om att låta kurderna i Irakiska Kurdistan själva besluta om sin framtid.

Det som nu sker tycker jag är oroväckande.

Min fråga till utrikesministern är:

Hur ställer sig utrikesministern till Turkiets beslut att skicka trupp till Irak?

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd Inlämnad: 2003-10-10 Anmäld: 2003-10-14 Besvarad: 2003-10-16 Svar anmält: 2003-10-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2003-10-16)