UD:s interna organisation vad avser bistånd

Skriftlig fråga 2010/11:81 av Härstedt, Kent (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-11-18
Anmäld
2010-11-18
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2010-11-26
Svar anmält
2010-11-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 november

Fråga

2010/11:81 UD:s interna organisation vad avser bistånd

av Kent Härstedt (S)

till statsrådet Gunilla Carlsson (M)

Den 27 maj 2010 förflyttades generaldirektören på Sida från sin tjänst. Orsakerna var flera, men bland annat angavs att han inte haft tillräcklig kontroll på den interna administrationen och ekonomin.

I samband med presskonferensen där beslutet meddelades sade statsrådet Carlsson bland annat att ”Riksrevisionen har kommit med graverande rapporter som vi tagit på allvar”.

För några veckor sedan hade SVT ett inslag där man rapporterade om en förstudie som gjorts på Riksrevisionen där tillståndet för den interna styrningen och kontrollen vad gäller UD:s egen biståndshantering beskrivs som värre än den på Sida.

Min fråga är därför vilka åtgärder statsrådet vidtagit med anledning av Riksrevisionens förstudie.

Svar på skriftlig fråga 2010/11:81 besvarad av Statsrådet Gunilla Carlsson

den 26 november

Svar på fråga

2010/11:81 UD:s interna organisation vad avser bistånd

Statsrådet Gunilla Carlsson

Kent Härstedt har frågat mig vilka åtgärder jag vidtagit med anledning av Riksrevisionens förstudie Har Utrikesdepartementet en effektiv hantering av bidrag från biståndsanslagen?

Låt mig börja med att säga att jag välkomnar Riksrevisionens förstudie och eventuella framtida granskning av hanteringen av svenska biståndsmedel, liksom jag välkomnar andra aktörers granskning. Ett av syftena med den transparensgaranti som regeringen har infört inom det svenska utvecklingssamarbetet är att det ska bli enklare att utöva ett demokratiskt ansvarsutkrävande genom ökad insyn och öppenhet.

Regeringen har under de senaste fyra åren stärkt styrningen och resultatredovisningen av biståndet, både inom det bilaterala och multilaterala området. Även frågan om riskhantering, inte minst i konfliktländer, har fått ökad uppmärksamhet.

Brister i Utrikesdepartementets bidragshantering har dock framkommit i flera rapporter. Sedan 2008 pågår därför ett intensivt arbete med att förbättra hanteringen. Ett omfattande uppdateringsarbete pågår avseende regelverket. En controllerfunktion inrättades hösten 2009, vars uppdrag är att hjälpa enheterna att förbättra bidragshanteringen. Två kurser för ett femtiotal deltagare har genomförts. Information om bidragshanteringen har lämnats vid ett antal besök på olika enheter och ett nätverk har startats för att stödja de personer som arbetar med bidragshantering.

Nyligen inrättade Utrikesdepartementet också en funktion för regeltillsyn, som bland annat ska utgöra en instans för rapportering om misstänkta brott mot gällande regelverk, ekonomiska oegentligheter och korruption.

Det är dock så, som regeringen senast konstaterade i budgetpropositionen för 2009, att Regeringskansliets främsta uppgift är att biträda regeringen med underlag i dess roll att styra riket. Regeringen har därför beslutat att överföra delar av bidragshanteringen till Sida och har för avsikt att successivt överföra en större del av bidragshanteringen inom biståndet till myndigheten.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.