Unga vuxna utan eget boende

Skriftlig fråga 2019/20:458 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-11-21
Överlämnad
2019-11-21
Anmäld
2019-11-22
Svarsdatum
2019-12-04
Sista svarsdatum
2019-12-04
Besvarad
2019-12-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Hyresgästföreningen har publicerat sin årliga undersökning Unga vuxnas boende i Sverige 2019. Man har gjort samma undersökning vartannat år sedan 1997, vilket gör att det går att följa utvecklingen över tid. År 1997 var det 15 procent av de unga som svarade att de bor hemma, och i undersökningen för 2019 var det 27 procent. Enligt Hyresgästföreningen är det uppskattningsvis ca 280 000 unga vuxna som är hemmaboende. 85 procent av de som bor hemma är ofrivilligt hemmaboende.

Jag vill ställa följande fråga till statsrådet Per Bolund:

 

Vilka konkreta åtgärder avser statsrådet att vidta för att antalet ofrivilligt hemmaboende unga vuxna ska minska i Sverige till nästa mätning?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:458 besvarad av Statsrådet Per Bolund (MP)




Svar på fråga 2019/20:458 av Lars Beckman (M)
Unga vuxna utan eget boende

Lars Beckman har med anledning av Hyresgästföreningens rapport Unga vuxnas boende i Sverige 2019 frågat mig vilka konkreta åtgärder jag avser att vidta för att antalet ofrivilligt hemmaboende unga vuxna ska minska i Sverige till nästa mätning.

Jag vill börja med att understryka att frågan om unga vuxnas inträde på bostadsmarknaden är en central och viktig fråga för regeringen. För många som ska etablera sig på bostadsmarknaden är det ofta aktuellt att hyra en bostad. Regeringen vill skapa förutsättningar för byggandet av fler nya hyresrätter med relativt lägre hyresnivåer som fler kan efterfråga, inklusive unga vuxna. Investeringsstödet för hyresbostäder och bostäder för studerande är ett viktigt verktyg i detta sammanhang och hittills har stöd beviljats till ca 26 000 bostäder. I enlighet med januariavtalet, som är en sakpolitisk överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet de gröna, pågår det för närvarande ett arbete som syftar till att effektivisera och koncentrera investeringsstödet.

Svårigheterna kring etablering på bostadsmarknaden är komplexa. Det finns därför ett behov av att titta bredare på hur bostadsmarknaden kan fungera bättre och regeringen har för avsikt att fortsätta arbeta aktivt för att fler hushåll ska få sina behov tillgodosedda på bostadsmarknaden. I enlighet med januariavtalet ska en omfattande skattereform genomföras som bl.a. ska minska hushållens skuldsättning och bidra till att förbättra bostadsmarknadens funktionssätt. I en sådan översyn är det naturligt att beakta unga vuxnas möjlighet att etablera sig på bostadsmarknaden.

Stockholm den 3 december 2019

Per Bolund

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.