Till innehåll på sidan

Ungdomars ekonomiska situation

Skriftlig fråga 2007/08:1611 av Carlsson i Hisings Backa, Gunilla (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-09-04
Anmäld
2008-09-04
Besvarad
2008-09-17
Besvarad
2008-09-18
Svar anmält
2008-09-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 4 september

Fråga

2007/08:1611 Ungdomars ekonomiska situation

av Gunilla Carlsson i Hisings Backa (s)

till integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp)

Enligt Ungdomsstyrelsens rapport, kallad Ung idag 2008, har ungdomars ekonomiska situation försämrats. Det är ett förhållande som jag, som riksdagsledamot, också ofta får höra när jag träffar ungdomar.

Var femte ung vuxen har en låg ekonomisk standard. Särskilt drabbade är de unga som är ensamstående med barn; de har fått en försämrad situation under hela 2000-talet.

Det är oerhört oroande att man på väg in i vuxenlivet också har en svår ekonomisk situation. Det i sin tur innebär att för den unge blir livet besvärligt att leva när man inte har tillräckligt med pengar. Då kommer delaktigheten i andra delar av vuxenlivet att trängas undan av oron för att klara hyra, mat etcetera.

Om man är upptagen med att skaffa sig pengar till livets nödtorft orkar man troligen inte delta i samhällslivet. Då kommer vi på sikt att få ett demokratiskt underskott. Det är viktigt att ungdomar engagerar sig i den svenska demokratin. Det är det enda sättet att utveckla demokratin och att få den att förnyas och leva kvar.

Därför är det nödvändigt att ungdomspolitiken inriktas på att se till att ungdomar ges möjlighet till full delaktighet i vuxenvärlden. Vi måste därmed se till att förbättra ungdomarnas ekonomiska möjligheter.

Jag vill fråga vilka initiativ ministern har för avsikt att ta för att förbättra ungdomarnas ekonomiska situation.

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1611 besvarad av Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni

den 17 september

Svar på fråga

2007/08:1611 Ungdomars ekonomiska situation

Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni

Gunilla Carlsson har frågat mig vilka initiativ jag har för avsikt att ta för att förbättra ungdomarnas ekonomiska situation.

Jag delar Gunilla Carlssons oro över de siffror om ungdomars ekonomiska utsatthet som presenteras i Ungdomsstyrelsens rapport Ung idag 2008. Ungdomar hör dessutom till de grupper som drabbas först och hårdast av konjunkturnedgångar. Därför är det viktigt att de unga ges goda förutsättningar att etablera sig på arbetsmarknaden.

Regeringen har under mandatperioden arbetat intensivt med att förändra och förbättra förutsättningarna för unga på arbetsmarknaden. Detta gör vi genom en rad åtgärder, vilkas tydliga fokus är att de ska leda till arbete. Exempelvis får arbetsgivare som anställer ungdomar mellan 18 och 24 år i dag en nedsättning av socialavgifterna. Vi avser dessutom att under hösten lägga fram ett förslag om att ytterligare sänka socialavgifterna för arbetsgivare som anställer ungdomar. Det förslaget innebär också att den nedre åldersgränsen för de ungdomar som omfattas av nedsättningen tas bort för att öka efterfrågan på yngre arbetskraft.

Genom att stimulera arbetsgivares efterfrågan förbättrar vi ungdomars möjligheter att få en anknytning till arbetsmarknaden i tidig ålder. På så sätt minskar risken för långvarig arbetslöshet senare i livet. I december 2007 infördes jobbgarantin för ungdomar som ett led i arbetet med att bekämpa ungdomsarbetslösheten. Syftet med garantin är att arbetslösa ungdomar så snabbt som möjligt ska få arbete motsvarande hela deras arbetsutbud, alternativt påbörja eller återgå till en utbildning inom det reguljära utbildningssystemet.

Det är ännu för tidigt att bedöma resultatet av ovanstående insatser, men vi har sett en sysselsättningsökning bland unga. Ökningen har varit större för ungdomar mellan 15–24 år än för befolkningen som helhet. Samtidigt innebär den demografiska utvecklingen att väldigt stora ungdomskullar nu kommer ut på arbetsmarknaden. Under första halvåret 2008 ökade antalet sysselsatta i gruppen 15–24 år med 26 000 personer, samtidigt som arbetslösheten ökade med ca 12 000 personer, jämfört med första halvåret 2007. Regeringen kommer att noga följa utvecklingen och fortsätta sitt arbete med att minska utanförskapet bland de unga.

Gunilla Carlsson berör i sin fråga särskilt den ökade risk som unga föräldrar löper att drabbas av en låg ekonomisk standard. Detta är ett problem som regeringen tidigare uppmärksammat genom att ge Ungdomsstyrelsen i uppdrag att samla in och sprida kunskap och metoder kring hur föräldrar under 25 år kan stödjas i sitt återinträde i utbildning eller på arbetsmarknaden. Ungdomsstyrelsen ska redovisa sitt uppdrag i januari nästa år.

Sms-lån är en företeelse som har blivit bekymmersam när det gäller ungas skuldsättning. En översyn av konsumentkreditlagen har nu påbörjats, där problemen kring dessa lån tas upp som en central del. Regeringen har också gett Ungdomsstyrelsen i uppdrag att analysera ungdomars situation i ett antal utanförskapsområden. Analysen, som kommer att ha ett särskilt fokus på utbildning och arbetsmarknad, ska presenteras i november 2008. De reformer som nu planeras inom gymnasieskolan är också ett led i arbetet med att främja ungas egna försörjningsförmåga.

Rapporten Ung idag 2008 visar på vikten av att ungdomar fullföljer sin utbildning eftersom den positiva utvecklingen på arbetsmarknaden framför allt gäller ungdomar med minst gymnasial utbildning. Dessutom har personer med en högre utbildningsnivå lättare att ta sig ur arbetslöshet. Därför är det positivt att en ökad andel elever når målen för årskurs 9 enligt Ungdomsstyrelsens rapport.

Regeringen kommer att fortsätta sitt omfattande arbete med att bekämpa utanförskapet. Ungdomar är även fortsättningsvis en prioriterad grupp i detta arbete.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.