Universitetens demokratiska roll

Skriftlig fråga 2013/14:768 av Gunilla Svantorp (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-08-21
Överlämnad
2014-08-22
Besvarad
2014-09-05
Sista svarsdatum
2014-09-05
Anmäld
2014-09-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Jan Björklund (FP)

 

Högskolorna spelar en viktig roll i samhället, inte minst ur en demokrativinkel. De utgör en plats för nytänkande och kunskapsinhämtning som rustar människor för framtiden. Men högskolorna innebär också debatt, ifrågasättande och diskussion som tillsammans med nya tankar formar kritiskt tänkande medborgare.

I högskolornas uppdrag ingår just att samverka med det omgivande samhället. Den 12 augusti fattade dock Karlstads universitets rektor beslut om att förbjuda politiska debatter och kampanjer på universitetet, ett beslut som även flera andra universitet och högskolor har tagit, om än i olika former.

Eftersom universitet och högskolor lyder under Utbildningsdepartementet och rektorerna är myndighetschefer måste jag fråga:

När nu bland annat Karlstads universitet väljer att begränsa den politiska debatten undrar jag om utbildningsminister Jan Björklund gjort ställningstagandet att de då uppfyller kravet på att vara en del av det omgivande samhället?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:768 besvarad av Jan Björklund (FP), utbildningsminister

Dnr U2014/4926/UH

Utbildningsdepartementet

Utbildningsministern och vice statsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2013/14:768 av Gunilla Svantorp (S) Universitetens demokratiska roll

Gunilla Svantorp har frågat mig med anledning av Karlstads universitets beslut om begränsning av den politiska debatten, om jag gjort ställningstagandet att de högskolor som fattat den typen av beslut uppfyller kravet på att vara en del av det omgivande samhället.

Högskolelagen (1992:1434) och högskoleförordningen (1993:100) reglerar verksamheten vid universitet och högskolor.

Universitet och högskolor har till uppgift att ge utbildning som vilar på vetenskaplig eller konstnärlig grund samt på beprövad erfarenhet och forskning och konstnärlig forskning samt utvecklingsarbete. I högskolelagen anges även att det i universitetens och högskolornas uppgift ska ingå att samverka med det omgivande samhället och informera om sin verksamhet samt verka för att forskningsresultat tillkomna vid lärosätet kommer till nytta.

Universitet och högskolor har stort självbestämmande över sin verksamhet och ansvarar för att utbildning och forskning bedrivs med hög kvalitet och att de tillgängliga resurserna används effektivt.

Stockholm den 5 september 2014

Jan Björklund

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.