Svar på fråga 2021/22:1563 av Rasmus Ling (MP) Uppföljning av priset på drivmedel efter skattesänkningen
Rasmus Ling har frågat mig om jag och regeringen kommer att göra någon utvärdering av den genomförda skattesänkningen på drivmedel, för att se om löftet om sänkt pris vid pump infrias och hur sänkningen har påverkat oljebolagen.
Vi befinner oss i en situation där priserna på drivmedel stigit kraftigt på kort tid. En viktig orsak är förstås kriget i Ukraina som begränsar den globala handeln med olja. Eventuella kommande EU-sanktioner mot rysk olja kan ytterligare minska tillgången på råolja och diesel i Europa. Att priserna på drivmedel, liksom på flera andra varor, är höga beror alltså på att det finns en knapphet. De höga priserna gör att många av oss behöver hitta vägar att ytterligare minska vår konsumtion av drivmedel. Det är i grunden bra om vi minskar vårt beroende av fossila bränslen; det innebär lägre oljeintäkter för bland annat Ryssland. Samtidigt är många människor och företag i vårt land beroende av bilen för att kunna transportera sig. I det läget har regeringen bedömt att en temporär skattesänkning kan vara ett sätt att snabbt minska kostnaderna för hushåll och företag. Tillsammans med drivmedelskompensationen ger det respit för dem som har svårt att på kort sikt minska sin drivmedelsanvändning.
Men det gäller att noga följa utvecklingen och se till så att skattesänkningen verkligen kommer hushållen och företagen till del. I ett läge med hög efterfrågan som inte kan mötas av ett ökat utbud av drivmedel riskerar skattesänkningar att hamna hos oljeproducenter och raffinaderier och inte få fullt genomslag på konsumentpriset. Regeringen följer därför noga prisutvecklingen på drivmedel i Sverige jämfört med våra grannländer för att säkerställa att de åtgärder vi genomför är effektiva och kommer konsumenterna till del.
Stockholm den 18 maj 2022
Mikael Damberg