Utförsäkring från sjukförsäkringen

Skriftlig fråga 2008/09:1146 av Örnfjäder, Krister (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-08-12
Anmäld
2009-08-13
Besvarad
2009-08-25
Besvarad
2009-08-26
Svar anmält
2009-09-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 augusti

Fråga

2008/09:1146 Utförsäkring från sjukförsäkringen

av Krister Örnfjäder (s)

till statsrådet Cristina Husmark Pehrsson (m)

Från den 1 juli 2008 infördes en begränsning i sjukförsäkringen. Efter ett års sjukskrivning är det bara möjligt med förlängning i 18 månader.

Till årsskiftet 2009–2010 drabbas 14 480 personer i hela landet enligt Försäkringskassans egna uppgifter. Av dessa finns 430 i Kalmar län.

För den som utförsäkras och inte lyckas få en lämplig anpassad anställning återstår i de flesta fall enbart att söka sig till kommunernas socialtjänst.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att förhindra att detta kommer att ske?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:1146 besvarad av Statsrådet Cristina Husmark Pehrsson

den 25 augusti

Svar på frågorna

2008/09:1127 Försämrad sjukförsäkring och dess påverkan på kommunerna

2008/09:1134 Åtgärder mot utförsäkring

2008/09:1146 Utförsäkring från sjukförsäkringen

Statsrådet Cristina Husmark Pehrsson

Siw Wittgren-Ahl har frågat mig om jag är redo att ta ansvaret för följderna av den försämrade sjukförsäkringen och kompensera kommunerna för ökade socialbidragskostnader. Peter Hultqvist frågar vilka åtgärder jag avser att vidta med anledningen av rapporter om stora utförsäkringar vid årsskiftet och därmed ökat socialbidragsberoende. Krister Örnfjäder har också frågat vilka åtgärder jag avser att vidta för att förhindra att utförsäkrade endast har kommunerna att vända sig till.

Reformpaketet som regeringen presenterade i budgetpropositionen för 2008 syftar till att komma till rätta med den passivitet som präglade sjukförsäkringen. Paketet innehöll bland annat en ny och aktivare sjukskrivningsprocess med fler vägar tillbaka i arbete, förstärkta drivkrafter för landstingen att arbeta med sjukfrånvaron samt uppbyggnaden av en medicinsk rehabiliteringsgaranti.

Regeringens insatser och det arbete som utförts av många andra i samhället har lett till att sjukfrånvaron har minskat kraftigt. Sjukanmälningarna har blivit avsevärt färre och sjukskrivningstiderna betydligt kortare. Den minskade sjukfrånvaron har bland annat resulterat i att AFA Försäkring har kunnat reducera kommuners och landstings avgifter för den kollektivavtalade sjukförsäkringen med 2,3 miljarder kronor i år.

Siw Wittgren-Ahl nämner i sin fråga att sjukskrivningarna minskade redan under den föregående mandatperioden. Det är riktigt att sjukpenningtalet började sjunka under denna period. Den viktigaste faktorn bakom detta var dock de stora överföringar till förtidspension som då skedde. Antalet förtidspensionärer ökade från drygt 450 000 i januari 2002 till drygt 550 000 i januari 2006. Under samma period steg det så kallade ohälsotalet från 40,9 till 41,2 dagar.

För den som till följd av sjukdom blir arbetsoförmögen är tidiga insatser ofta av avgörande betydelse, främst gäller det vård och behandling inom sjukvården samt åtgärder på arbetsplatsen. Personer som varit borta länge från arbetslivet kan behöva särskilt stöd för att återgå i arbete. Regeringen har aviserat att lämpliga arbetsmarknadspolitiska insatser bör komma i fråga för dem som har viss arbetsförmåga men inte kunnat återgå i arbete. Regeringen kommer i budgetpropositionen att återkomma i denna fråga.

Avslutningsvis vill jag bara nämna att regeringen har gett Försäkringskassan i uppdrag att följa vad som händer med de försäkrade som lämnar en sjukskrivning. Enligt den senaste uppgiften var det 2 procent av dem vars sjukskrivning avslutats efter mer än sex månader som uppgav att de fått försörjningsstöd från kommunen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.