Utlämning av regimkritiker till Turkiet

Skriftlig fråga 2016/17:1835 av Amineh Kakabaveh (V)

Amineh Kakabaveh (V)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

När den svenske journalisten Hamza Yalçın greps på semester i Barcelona den 3 augusti hade han ingen aning om att han var internationellt efterlyst av Turkiet. Den turkiska statsledningen, med president Erdoğan i spetsen, har sedan en tid tillbaka ägnat sig åt att jaga författare, journalister och andra intellektuella som är kritiska mot hans regim, även utanför landets gränser.

Lördagen den 19 augusti greps den tysk-turkiske författaren Doğan Akhanlı i Granada i Spanien efter att den turkiska regeringen efterlyst honom och begärt att få honom utlämnad. Den tyska regeringen har kritiserat det turkiska agerandet och användandet av efterlysningar för att tysta regimkritiker. Redan dagen efter beslutade en domstol i Madrid att Doğan Akhanlı skulle försättas på fri fot medan frågan om utlämning behandlas. Han får dock inte lämna Spanien under tiden.

Erdoğans regering vill att Spanien ska utvisa Hamza Yalçın, som alltjämt sitter fängslad. Anklagelserna om terrorism är ogrundade och kravet på utlämning orimligt. I en artikel i Expressen klagar han på bristfälligt stöd från sin advokat och från svenska regeringen. Den svenska regeringen måste nu ingripa för att förhindra ett spanskt utlämnande av Hamza Yalçın. Sverige och andra EU-länder kan inte agera medlöpare åt president Erdoğan i hans strävan att tysta kritiker och oppositionella.

Mot denna bakgrund vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Avser ministern att ta initiativ för att Hamza Yalçın friges omedelbart och förhindra att Sverige och andra EU-länder, exempelvis Spanien, utlämnar journalister, författare och kritiker av president Erdoğans alltmer odemokratiska styre?

Frågan är besvarad

Händelser

statustext: Frågan är besvarad Inlämnad: 2017-08-23 Överlämnad: 2017-08-24 Anmäld: 2017-08-31 Svarsdatum: 2017-09-07 Sista svarsdatum: 2017-09-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga