Utländska bärplockares arbetssituation

Skriftlig fråga 2011/12:766 av Stenberg, Maria (S)

Stenberg, Maria (S)

den 11 september

Fråga

2011/12:766 Utländska bärplockares arbetssituation

av Maria Stenberg (S)

till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M)

Årets bärplockarsäsong har återigen påvisat problem med människor från andra länder som utnyttjas och får felaktig information. För många människor som kommer till Sverige för att plocka bär slutar det med att de står utan inkomst, och därmed blir uppehället i Sverige mycket svårt.

Årets mest mediala uppmärksammade fall har handlat om medborgare från andra länder inom EU, där oseriösa företagare lurat hit människor utan att ge dem en chans till försörjning. Men andelen beviljade arbetstillstånd för bärplockeri till thailändska medborgare har även fördubblats jämfört med föregående år. Risken är att det inte finns arbete för alla som beviljas arbetstillstånd. Hjälpen till dessa människor kommer ofta från enskilda människor och kommuner som finns i områdena för bärplockeri.

Avser statsrådet att vidta några åtgärder med anledning av att ytterligare en bärplockarsäsong gett upphov till mänsklig tragedi, outbetalda ersättningar och oseriösa kontrakt?

Frågan är besvarad

Händelser

statustext: Frågan är besvarad Inlämnad: 2012-09-11 Anmäld: 2012-09-13 Besvarad: 2012-09-19 Svar anmält: 2012-09-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2012-09-19)