Svar på fråga 2020/21:391 av Martina Johansson (C)
Utredning av fiberinstallatörer och deras regelefterlevnad
Martina Johansson har frågat mig om jag avser att följa upp hur fiberinstallatörer lever upp till gällande regler, ”Robust fiber”, om hur fiber ska grävas ned vid installationer på annat sätt än att implementera EU:s direktiv, genom att vara mer proaktiv, som hon anser att jag antytt vid frågestunden i riksdagen den 22 oktober.
Det finns bestämmelser om driftstörningar och avbrott i lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation (LEK). Post- och telestyrelsen (PTS) ansvarar för tillsyn av hur reglerna efterlevs. PTS kan inleda tillsyn i samband med avbrott eller allvarliga återkommande störningar. Vid tillsyn görs bland annat en genomgång av de incidenter som inträffat, samt en genomgång av rutinerna för incidentrapportering.
PTS tillsynsarbete inriktas normalt på att åstadkomma förbättringar på marknaden snarare än att ingripa mot tidigare fel och brister. Detta är dock inte alltid tillräckligt för att målen med LEK ska kunna uppnås. Det förekommer att incidenter upprepas för att företaget inte vidtagit den åtgärd som behövdes från början. Företaget har då vidtagit en billigare eller mindre tidskrävande åtgärd än vad som egentligen behövdes, trots vetskap om att det antagligen var otillräckligt. Detta är särskilt allvarligt, och kan mer effektivt förebyggas genom andra sanktioner än förelägganden vid vite för att åtgärda brister i verksamheten framåt i tiden. För att komma till rätta med detta föreslås i promemorian Genomförande av direktivet om inrättande av en kodex för elektronisk kommunikation” (s. 361 ff) att ett sanktionsavgiftssystem införs. PTS föreslås få möjlighet att ta ut en sanktionsavgift av den som inte uppfyller kraven i den nya lagen och i föreskrifter som har meddelats med stöd av lagen bl.a. när det gäller att vidta åtgärder för att hantera risker som hotar säkerheten i nät och tjänster. Förslaget har remissbehandlats och bereds nu inom Regeringskansliet.
Den certifieringsmekanism som finns inom Robust fiber utgör branschregler på området. Regeringen ansvarar inte för dessa. Ett certifikat innebär en garanti att en viss kvalitetsnivå uppnås för de som önskar köpa entreprenad- och anläggningstjänster samt nätägare som vill garantera att nätet byggs med en viss kvalitet. Certifieringen följs upp av ett ackrediterat företag, dels genom löpande stickprovskontroller, dels i samband med att certifieringen löper ut efter en femårsperiod. Därtill kan Svenska Stadsnätsföreningen SSNf) efter anmälan mot ett visst företag initiera kontroll.
Regeringen följer utvecklingen på området noga. Om regeringen skulle finna att dessa mekanismer sammantaget är otillräckliga kan ytterligare åtgärder komma att övervägas.
Stockholm den 18 november 2020
Anders Ygeman