Utrikesministerns uttalande om USA:s säkerhetspolitiska betydelse

Skriftlig fråga 2016/17:14 av Hans Wallmark (M)

Hans Wallmark (M)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Regeringen Löfven lägger stor tonvikt vid att utveckla det bilaterala samarbetet med USA när det gäller försvars- och säkerhetspolitiken. De bilaterala samarbetena, och särskilt det med USA, framställs av regeringen som alternativ till ett svenskt Natomedlemskap.

Med anledning av ovanstående blir det därför märkligt att läsa utrikesminister Margot Wallströms kommentar på SVT Nyheter (den 10 september) till nyheten om att USA och Ryssland har enats om en fredsplan för Syrien. Detta gäller särskilt den bedömning hon gör av USA:s möjligheter att agera. 

Utrikesministern sa i sin kommentar: Vi välkomnar och stödjer den här överenskommelsen, men vi har realistiska och nedtonade förväntningar på den. Möjligen kan den lyckas nu när Ryssland tycker att de har kunnat stärka sin status som stormakt och USA har inte så mycket mer att sätta emot.

Jag skulle därför vilja fråga utrikesminister Margot Wallström följande:

 

Vad menar utrikesministern med uttalandet om att USA inte har så mycket att sätta emot, och vad betyder det för USA:s säkerhetspolitiska roll på en generell nivå?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2016-09-15 Överlämnad: 2016-09-16 Anmäld: 2016-09-20 Svarsdatum: 2016-09-28 Sista svarsdatum: 2016-09-28
Svar på skriftlig fråga