Utstörning av mobiltrafik vid bombhot

Skriftlig fråga 2005/06:1887 av Tolgfors, Sten (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-06-27
Besvarad
2006-07-07
Besvarad
2006-07-11
Svar anmält
2006-10-02
Anmäld
2006-10-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 juni

Fråga 2005/06:1887 av Sten Tolgfors (m) till justitieminister Thomas Bodström (s)

Utstörning av mobiltrafik vid bombhot

Att polisen kan störa ut mobiltelefontrafiken i samband med bombhot eller efter att ett attentat har genomförts är viktigt för allmänhetens och räddningspersonals säkerhet. Likväl kan detta inte ske i Sverige i dag, eftersom både utrustning och utbildning saknas.

I går försågs en person i Tensta med ett bombälte, tänkt att utlösas via mobiltelefon. När två pendeltåg sprängdes av terrorister i Madrid för ett par år sedan placerade terroristerna ut bomber, satta att utlösas via mobiltelefon.

Terrorister kan agera så att man försöker locka många människor till en plats med en första explosion, för att sedan spränga bomber för att skada räddningsarbetare. Likaså kan terrorister invänta ett utvalt offer på en plats och därefter utlösa en bomb via mobilen.

Regeringen bör snarast lämna förslag till lagändringar som möjliggör för polisen att störa ut mobiltelefontrafik i samband med akuta brottssituationer som bombhot. Det finns inga integritetsskäl som talar emot en lagändring.

Vilka konkreta åtgärder avser justitieministern att vidta för att möjliggöra utstörning av mobiltelefontrafik i samband med bombhot och pågående brott?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1887 besvarad av

den 7 juli

Svar på fråga 2005/06:1887 om utstörning av mobiltrafik vid bombhot

Justitieminister Thomas Bodström

Sten Tolgfors har frågat mig vilka konkreta åtgärder jag avser att vidta för att möjliggöra utstörning av mobiltelefontrafik i samband med bombhot och pågående brott.

Det är viktigt att man i det brottsbekämpande arbetet så långt det är möjligt utnyttjar den teknik som är tillgänglig. Det är likaledes angeläget att rättsväsendet har en tillräcklig kapacitet och förmåga att möta den typ av våld och hot om våld som Sten Tolgfors tar upp sin fråga. Det är därför regeringen lagt förslag om att buggning införs som ett nytt hemligt tvångsmedel för att utreda mycket allvarliga brott, samt att vissa hemliga tvångsmedel ska kunna användas av polisen för att förhindra sådan brottslighet. Dessutom har riksdagen efter förslag från regeringen beslutat att ge polisen ökade möjligheter att begära hjälp av Försvarsmakten vid terrorismbekämpning.

Enligt förordningen (2003:396) om elektronisk kommunikation har i dag Försvarsmakten, Försvarets radioanstalt och Försvarets materielverk rätt att inneha störningsutrustning. Frågan om polisen bör ges motsvarande möjligheter bereds för närvarande inom Regeringskansliet.

Regeringen anser det angeläget att rättsväsendets myndigheter har kraftfulla verktyg för att komma åt den grova brottsligheten. De åtgärder som regeringen vidtar för att modernisera lagstiftningen så att polis och åklagare ska kunna fullgöra sitt uppdrag är en pågående process.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.