Försvarsdepartementet
|
Försvarsministern
|
|
|
|
|
|
|
|
Till riksdagen
Svar på fråga 2015/16:1256 av Mattias Jonsson (S) Utveckling av totalförsvaret
Mattias Jonsson har frågat mig hur jag avser gå vidare i arbetet med att utveckla ett modernt totalförsvar.
I ljuset av det försämrade omvärldsläget och den ökade osäkerheten i närområdet är det prioriterat att få till stånd en modern och sammanhållen totalförsvarsplanering. Regeringens proposition Försvarspolitisk inriktning (prop. 2014/15: 109) som låg till grund för riksdagens beslut (bet. 2014/15: FöU11, rskr. 2014/15:251) ger uttryck för ett tydligt totalförsvarsperspektiv. Av propositionen framgår att det enskilt viktigaste i försvarsinriktningsperioden 2016–2020 är att höja den operativa förmågan i krigsförbanden och att säkerställa den samlade förmågan i totalförsvaret.
Som ett led i den försvarspolitiska inriktningen beslutade regeringen den 10 december 2015 om uppdrag och anvisningar för myndigheter i totalförsvaret. Besluten innebär i korthet följande.
Samtliga myndigheter som har ett särskilt ansvar inför och vid höjd beredskap ska återuppta planering för höjd beredskap och senast 10 juni 2016 lämna en första redovisning av planeringsarbetet till regeringen. Med utgångspunkt i en helhetssyn som omfattar hela hotskalan, ett gemensamt regelverk och en sammanhållen planeringsprocess ska planeringen samordnas såväl med Försvarsmaktens försvarsplanering som med planeringen för fredstida krissituationer.
Enligt särskilda anvisningar för Försvarsmaktens försvarsplanering ska Försvarsmakten med stöd av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap snarast möjligt ge berörda myndigheter tillgång till relevanta delar av planeringen avseende väpnat angrepp.
Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ska senast 10 juni 2016 redovisa ett förslag till en grundsyn för totalförsvarsplanering som ska omfatta principer för samordning, prioriteringar och resursförstärkningar inför och under höjd beredskap och ytterst i krig.
Vidare ska Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap senast 10 juni 2017 göra en bedömning av Försvarsmaktens behov av stöd från andra myndigheter och en bedömning av myndigheternas möjligheter att tillhandahålla stöd.
Med utgångspunkt i de underlag som myndigheterna ska lämna till regeringen avser regeringen återkomma med närmare anvisningar för arbetet med en modern och sammanhållen totalförsvarsplanering.
Den senaste tidens händelser som Mattias Jonsson nämner belyser sårbarheter i samhället som regeringen tar på största allvar. Det är av stor vikt att ägarna till den drabbade infrastrukturen vidtar lämpliga skyddsåtgärder och har nödvändig förmåga att motstå och hantera störningar för att vidmakthålla funktionaliteten i de tjänster som de tillhandahåller. Regeringen har en löpande dialog med relevanta myndigheter och kommer att hålla sig informerad om resultaten av de utredningar som följer. I ett mer långsiktigt perspektiv ingår dessa typer av utmaningar och hot i den sammanhållna totalförsvarsplanering som har påbörjats.
Stockholm den 1 juni 2016
Peter Hultqvist