Varaktig fred i Mellanöstern

Skriftlig fråga 2006/07:261 av Ludvigsson, Anne (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-12-01
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2006-12-04
Besvarad
2006-12-08
Svar anmält
2006-12-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 december

Fråga

2006/07:261 Varaktig fred i Mellanöstern

av Anne Ludvigsson (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Hamas valseger i januari speglade det palestinska folkets frustration över en alltmer hopplös vardag under ockupation. Valet, som av det internationella samfundet betecknats som fritt och rättvist, var en demokratisk framgång som dock resulterade i att Hamas hamnade i en situation som vare sig de själva eller omvärlden var förberedda på. Isoleringspolitiken av den valda palestinska regeringen har misslyckats. Den har förvärrat den humanitära situationen. Kraven från kvartetten, som EU ställde sig bakom, att erkänna Israel, avstå från våld och hålla ingångna överenskommelser hade brister.

Det är nödvändigt att stå fast på de folkrättsliga fundamenten om ömsesidigt erkännande av 1967 års gränser och principiellt avståndstagandet från terrorism. Både den israeliska och palestinska regeringen måste bedömas efter hur de agerar. Båda parter i konflikten måste stå fast vid ingångna avtal, överenskommelser och de åtaganden som folkrätten påbjuder. Det kräver att omvärlden engagerar sig. Bojkotten och embargot måste slopas och en dialog måste ske med alla legitima parter.

Kommer utrikesministern och den svenska regeringen att öka ansträngningarna i EU för att bryta isoleringen av den valda palestinska regeringen samt att bojkotten och embargot slopas för att få till stånd en dialog med alla legitima parter?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:261 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 8 december

Svar på fråga

2006/07:261 Varaktig fred i Mellanöstern

Utrikesminister Carl Bildt

Anne Ludvigsson har frågat mig om regeringen kommer att öka ansträngningarna i EU för att bryta isoleringen av den valda palestinska regeringen samt att bojkotten och embargot slopas för att få till stånd en dialog med alla legitima parter.

Jag håller med Anne Ludvigsson om nödvändigheten av att stå fast vid folkrättsliga principer och avståndstagande från terrorism. Detta är också de grundvalar Europeiska unionen och den svenska regeringen har för sin Mellanösternpolitik.

Hamas valseger blev starten på en konflikt mellan den folkvalde presidenten och regeringen om styret av den palestinska myndigheten och andra grundläggande frågor. Vi har ännu inte sett slutet på denna dragkamp. Genom att Hamas var föremål för EU:s sanktioner mot terroristorganisationer innebar regeringstillträdet vidare en utmaning för omvärlden. Det internationella samfundet, representerat av kvartetten – i vilken Europeiska unionen ingår – ställde grundläggande krav på den nya palestinska regeringen: acceptera Israels rätt att existera, ta avstånd från våld och terrorism och stå fast vid ingångna överenskommelser. Utan Hamas accept av dessa krav saknas förutsättningar för en dialog och en fredsprocess.

Den svåra humanitära situationen på de palestinska områdena är bland annat en följd av våldet, Israels inskränkningar av palestiniernas rörelsefrihet och beslut att frysa överföringarna av palestinska medel för tull och moms. Detta har kritiserats av EU och Sverige som också vid flera tillfällen uppmanat Israel att omedelbart vidta åtgärder för att förbättra situationen. Samtidigt har Europeiska unionens och Sveriges stöd till palestinierna ökat med uppemot en fjärdedel under 2006.

Förhandlingar pågår mellan president Abbas och premiärminister Haniye om att bilda en nationell palestinsk samlingsregering. Om en ny palestinsk regering antar ett program som återspeglar kvartettens krav bör Europeiska unionen vara beredd att överväga att inleda en dialog. Regeringen verkar för denna linje inom EU. 

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.