Västsahara

Skriftlig fråga 2008/09:256 av Linander, Johan (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-11-14
Anmäld
2008-11-17
Besvarad
2008-11-26
Svar anmält
2008-11-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 november

Fråga

2008/09:256 Västsahara

av Johan Linander (c)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

I över 30 år har det västsahariska folket levt under förtryck och ca 160 000 västsaharier lever i dag i algeriska flyktingläger och är helt beroende av bistånd från det internationella samfundet för sin överlevnad.

Västsahariernas strävan mot självständighet är sedan länge en kamp där de utan användande av våld försöker hävda sina mänskliga rättigheter. De strävar efter att upprätta en demokratisk stat med religionsfrihet och har fått rätten till självbestämmande fastslagen av Internationella domstolen i Haag. FN har antagit en resolution om att en omröstning skulle hållas 1992 för att låta det västsahariska folket självt avgöra om landets självständighet – en omröstning som ännu inte är genomförd. Inget land i världen erkänner Marockos ockupation av Västsahara. Ändå fortgår den.

Sedan mitten av oktober har marockansk polis och militär intensifierat förföljelserna av västsahariska människorättsaktivister i den ockuperade delen av Västsahara. Befolkningens mest grundläggande mänskliga rättigheter kränks dagligen.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga utrikesministern:

Vilka åtgärder är utrikesministern beredd att vidta för att Marockos ockupation av Västsahara ska upphöra och Västsaharas befolkning därmed kan återfå sina grundläggande mänskliga rättigheter?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:256 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 26 november

Svar på fråga

2008/09:256 Västsahara

Utrikesminister Carl Bildt

Johan Linander har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta för att Marockos ockupation av Västsahara ska upphöra och Västsaharas befolkning därmed kan återfå sina grundläggande mänskliga rättigheter.

Den svenska regeringen stöder fullt ut FN:s ansträngningar att nå en politisk lösning på konflikten om Västsahara. Parterna i konflikten måste med stöd av FN själva komma fram till en lösning om områdets framtida status och det måste ske på ett sätt som ger saharierna möjlighet att utöva sin rätt till självbestämmande. Denna rätt behöver enligt folkrätten inte innebära självständighet.

Mellan EU och Marocko finns en i ett regionalt perspektiv, omfattande dialog om mänskliga rättigheter och demokratifrågor både på politisk och teknisk nivå. Det fördjupade samarbetet mellan EU och Marocko, innebär inte bara förmåner på ett antal områden utan också förväntningar och krav när det gäller exempelvis mänskliga rättigheter och demokrati. Regeringen följer med oro situationen för de mänskliga rättigheterna i Västsahara.

Den svenska regeringens linje och agerande inom Europeiska unionen, i Förenta nationerna, bilateralt med Marocko och i andra sammanhang när det gäller Västsaharakonflikten utgår från folkrätten och rätten till självbestämmande för folket i Västsahara.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.