Veteranpolitik

Skriftlig fråga 2011/12:193 av Güclü Hedin, Roza (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-11-30
Anmäld
2011-11-30
Besvarad
2011-12-07
Svar anmält
2011-12-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 november

Fråga

2011/12:193 Veteranpolitik

av Roza Güclü Hedin (S)

till försvarsminister Sten Tolgfors (M)

Sverige deltar i dag i olika internationella insatser, de är av olika karaktär och påverkar också den som åker utomlands på olika sätt. Dessa upplevelser kan te sig olika och även hanteringen. Att stötta våra soldater från början, under och efter missionerna är väldigt viktigt. Därför är det av yttersta vikt att vi samordnar våra stödinsatser och verkar för att den berörde ska få snabb hjälp.

Som första stift i Svenska kyrkan drar Lunds stift helt in bidragen till militärpastorerna från 2014, det handlar om ca 270 000 kronor. Man hänvisar till avskaffandet av värnplikten och menar att det inte längre finns en tydlig koppling och behov av att avsätta särskilda resurser för att stötta militären.

Försvarsmakten jobbar flitigt med frågan kring veteranerna. Man jobbar för att tillsätta fler psykologer och så vidare. Man är också väldigt beroende av de frivilliga instanserna som jobbar ideellt med denna fråga.

Att nu kyrkorna ser över sina verksamheter kan komma att påverka arbetet med att stötta veteranerna då mycket bygger på samarbete mellan försvarsmakten och de frivilliga organisationerna samt kyrkorna.

Avser försvarsministern att vidta några åtgärder för att garantera att våra veteraner får ett bra stöd före, under och efter en utlandsmission om de frivilliga organisationerna samt kyrkorna prioriterar om sina resurser?

Svar på skriftlig fråga 2011/12:193 besvarad av Försvarsminister Sten Tolgfors

den 7 december

Svar på fråga

2011/12:193 Veteranpolitik

Försvarsminister Sten Tolgfors

Roza Güclü Hedin har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att garantera att våra veteraner får ett bra stöd före, under och efter en utlandsmission om de frivilliga organisationerna samt kyrkorna prioriterar om sina resurser.

Sverige har gjort internationella insatser för freden sedan 1948, men det är först nu som vi har fått en samlad veteransoldatpolitik på plats. I propositionen Modern personalförsörjning för ett användbart försvar (prop. 2009/10:160) redovisade regeringen att veteransoldatpolitiken utgår från en helhetssyn på ansvaret för personalen före, under och efter internationella militära insatser och att den även inkluderar stöd till anhöriga. Med utgångspunkt i propositionen uppdrog regeringen sommaren 2010 åt bland annat Försvarsmakten att genomföra denna veteransoldatpolitik. I budgetpropositionen för 2012 har regeringen lämnat en redovisning av veteransoldatfrågorna till riksdagen (prop. 2011/12:1 utg.omr. 6).

Det kan vara svårt att identifiera de personer som behöver stöd men inte själva söker hjälp. Genom den nya lagen om Försvarsmaktens personal vid internationella militära insatser – som trädde i kraft den 1 januari 2011 – har Försvarsmakten fått ett större uppföljningsansvar. Försvarsmakten har nu en uppsökande roll och ska i allmänhet aktivt ta personlig kontakt med den enskilde individen för att se om hon eller han har fått fysiska eller psykiska besvär av insatsen. Tidigare var också Försvarsmaktens stöd till skadade soldater tidsbegränsat. Det är nu ändrat. Stödet ska i stället pågå så länge det finns behov.

Försvarsmakten har inrättat en centralt placerad veteranavdelning. Myndigheten har vidare beslutat om insats- och tjänstgöringsfrekvenser, och utvecklat anhörigstödet. Andra viktiga delar i veteransoldatpolitiken är statens erkännande och uppskattning gentemot veteranerna. Den 29 maj blir en årlig minnesdag för alla veteraner. Ett minnesmonument ska resas och nya medaljer instiftas.

Eftersom det är Försvarsmaktens egen personal som deltar i de internationella militära insatserna är veteransoldatpolitiken till stor del ett försvarsmaktsansvar. I propositionen Modern personalförsörjning för ett användbart försvar framhöll regeringen att Försvarsmakten bör involvera ideella organisationer i veteransoldatarbetet och fortsätta att utveckla samarbetet med dessa organisationer. Myndigheten har beslutat om en handlingsplan för stöd till veteraner. Denna plan omfattar bland annat frågor om informationsstöd, vägledning och samarbete med ideella organisationer. Försvarsmakten samarbetar i dag med bland annat Svenska soldathemsförbundet och Fredsbaskrarna.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.