Till innehåll på sidan

Åtgärder efter händelserna vid Hormuzsundet

Svar på skriftlig fråga 2018/19:901 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

.


Svar på fråga 2018/19:901 av Markus Wiechel (SD) Åtgärder efter händelserna vid Hormuzsundet

Markus Wiechel har frågat om jag och regeringen avser sätta press på Iran efter händelser i Hormuzsundet; inte minst det iranska beslaget av svenskägda fartyget Stena Impero.

Regeringen ser med oro på händelseutvecklingen kring Hormuzsundet och Persiska viken.

Under det nyliga besöket av Irans utrikesminister Javad Zarif diskuterades den senaste tidens ökade spänningar i området mycket ingående och jag framförde en rad budskap även kring enskilda incidenter.

Det ligger i Sveriges och övriga Europas intresse att spänningarna dämpas och att situationen kring Hormuzsundet stabiliseras. Iran och USA har ett ansvar i detta avseende, viket framfördes till utrikesminister Zarif. De åtgärder som nu vidtas måste bidra till avspänning i ett mycket allvarligt regionalt läge.

Jag underströk också hur viktigt det är för Sverige och övriga EU att fri sjöfart säkras och att folkrätten inklusive havsrätten respekteras. Att regeringen är djupt oroad över beslagtagandet av det brittisk-flaggade fartyget Stena Impero framfördes också.

Det kan tilläggas att regeringen för dialog med Storbritannien, som är flaggstat och därmed har ett särskilt ansvar för fartyget, och andra berörda aktörer, däribland Stena Bulk.

Stockholm den 29 augusti 2019

Margot Wallström

Skriftlig fråga 2018/19:901 av Markus Wiechel (SD) (Besvarad 2019-08-20)

Fråga 2018/19:901 Åtgärder efter händelserna vid Hormuzsundet

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Efter att det iranska revolutionsgardet kapat ett svenskägt tankerfartyg i Hormuzsundet har reaktionerna varit starka. Stena Bulk, som äger den brittiskflaggade oljetankern Stena Impero, har vittnat om att fartyget närmades av oidentifierade fartyg samt en helikopter på internationellt vatten innan det ändrade kurs och var på väg mot Iran. Kort efter detta kom nya uppgifter från Storbritannien om ytterligare ett fartyg som bordats av iranska soldater, och för bara ett par veckor sedan kapades ett tredje fartyg.

Besättningen på Stena Impero består av 23 personer från en rad olika länder som i dag hålls fångna av Iran. Situationen i Hormuzsundet är mot bakgrund av detta, men även en lång rad andra händelser, mycket allvarlig.

USA, men även Storbritannien, har varit tydliga efter dessa händelser, men den svenska regeringen varit förvånansvärt tyst trots att Stena Impero är ett svenskägt fartyg.

Mot bakgrund av detta önskas utrikesminister Margot Wallström svara på följande fråga:

 

Avser ministern och regeringen att sätta press på Iran efter denna händelse, och kan regeringen tänkas vidta några åtgärder gentemot Iran?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.