Till innehåll på sidan

Avsaknad av kvalitetsgranskning av polisutbildningen

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1493 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


Ju2018/03468

/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och inrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1493 av Roger Haddad (L) Avsaknad av kvalitetsgranskning av polisutbildningen

Mot bakgrund av att Roger Haddad anser att det saknas en generell och systematisk kvalitetsutvärderingsmodell för polisutbildningen har han frågat mig och regeringen när vi avser att ta initiativ till ett sådant arbete.

Till att börja med vill jag klarlägga att kraven för att få bli polis inte har sänkts. Kraven ligger fast.

Jag påminner också Roger Haddad om att det är Polismyndigheten som både bestämmer kraven för att antas till polisutbildningen och fastställer examinationskraven. Universitetskanslersämbetet granskar kvaliteten i högre utbildning. Polisutbildningen är inte en högskoleutbildning utan en uppdragutbildning som Polismyndigheten är huvudman för och den regleras genom förordningen om utbildning till polisman.

Att vara polis i dag är krävande. Det är därför viktigt att vi fortsätter att ha höga krav på de som ska bli poliser. Regeringen är stolt över den svenska polisen. Poliserna vid Polismyndigheten, Säkerhetspolisen och Ekobrottsmyndigheten visar dagligen prov på mycket hög kompetens när det gäller att utföra sina svåra arbetsuppgifter. De har alla genomgått samma grundutbildning till polisman och den svenska polisens höga standard beror till stora delar på urvalet samt det teoretiska och praktiska innehållet i den svenska polisutbildningen. Regeringen följer naturligtvis upp verksamheten inom ramen för den ordinarie myndighetsstyrningen.

Stockholm den 12 juli 2018

Morgan Johansson

Skriftlig fråga 2017/18:1493 av Roger Haddad (L) (Besvarad 2018-06-13)

Fråga 2017/18:1493 Avsaknad av kvalitetsgranskning av polisutbildningen

av Roger Haddad (L)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Liberalerna har under många år lyft upp frågor kring polisutbildningen. Vi är bekymrade över regeringens utbyggnadstakt, som också har ifrågasatts och kritiserats av de tre befintliga lärosätena. Jag delar deras uppfattning att kvaliteten äventyras med den politik regeringen för. Dessutom har vi kritiserat alla förslag som sänkt kraven för att antas och bli polis. Tvärtom måste kraven vara skarpa för att rekrytera de bäst lämpade för detta viktiga uppdrag.

En annan fråga som Liberalerna vill betona är kvaliteten på polisutbildningen. Det räcker inte att endast redovisa antal platser, antal vakanser/avhopp samt genomströmningsstatistik. Vi vill att regeringen genom Polismyndigheten, men ännu bättre någon extern aktör, granskar kvaliteten på utbildningen mer genomgående. De teoretiska momenten och de praktiska momenten måste granskas. Vi måste kunna ta del av vad polisstudenterna tycker om sin utbildning men också fånga vad de faktiskt lär sig. Vi behöver också återupprätta de praktikveckor, så kallade fältveckor, som nu är nere på tre dagar, att jämföra med både tre och fyra veckor om man går tillbaka några år. Det är grundläggande för oss att alla studenter ska få del av denna erfarenhet. Uppdraget att granska kan läggas på Statskontoret eller Universitetskanslersämbetet, som i dag utövar tillsyn över landets högskole-och universitetsutbildningar. Eftersom polisutbildningen bedrivs vid tre akademiska lärosäten skulle detta vara ett naturligt steg. När det gäller de praktiska momenten skulle man kunna be en extern aktör granska Polismyndighetens del i utbildningen.

Mot bakgrund av att det saknas en generell och systematisk kvalitetsutvärderingsmodell för polisutbildningen vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson: 

 

När avser ministern och regeringen att ta initiativ till ett sådant arbete?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.