Till innehåll på sidan

Bedrägeribrott mot äldre

Svar på skriftlig fråga 2019/20:746 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


Ju2020/00140

/

POL

Justitiedepartementet

Inrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:746 av Boriana Åberg (M)
Bedrägeribrott mot äldre

Boriana Åberg har frågat justitie- och migrationsministern vilka åtgärder ministern avser att vidta för att stävja bedrägeribrott mot äldre.

Frågan har överlämnats till mig.

Äldre personer är mot bakgrund av sin ålder generellt sett särskilt sårbara och löper ökad risk att utsättas för vissa typer av brott, såsom bedrägerier. Att gärningspersoner lurar människor genom att utge sig för att vara poliser är inte något nytt fenomen men det är ett modus som nu ökar, särskilt i vissa delar av landet. Brott av det här slaget är ofta svårutredda, med liten eller ingen bevisning. För att stävja brottsligheten är det därför viktigt att även öka kunskapen och medvetenheten hos äldre om hur man skyddar sig mot brott och manipulation.

De som begår den här typen av brott är ofta multikriminella personer som också sysslar med annan brottslighet. Polisens brottsbekämpande arbete generellt är därför av betydelse även för detta specifika brottsfenomen. Polismyndigheten bedriver också ett riktat arbete genom den s.k. Circa-gruppen, som jobbar nationellt mot seriebrott som drabbar äldre. Gruppen identifierar och kartlägger brottsserier, samordnar och utreder ärenden samt bistår med metod- och verksamhetsstöd till andra utredningsgrupper inom polisen. Circa-gruppen arbetar också brottsförebyggande, exempelvis genom informationsinsatser i media och föreläsningar för olika pensionärsföreningar.

Äldre är även en prioriterad målgrupp för det brottsförebyggande arbete som Polismyndighetens nationella bedrägericentrum bedriver. I samverkan med pensionärsorganisationerna och Brottsofferjouren har Nationellt bedrägericentrum tagit fram mötespaketet Försök inte lura mig, som nu har uppdaterats med aktuella modus och kommer att nylanseras inom kort.

Systematiska brott mot äldre begås inte bara av inhemska kriminella utan även av utländska brottsnätverk som snabbt rör sig över stora geografiska områden. I februari 2018 presenterade regeringen ett åtgärdspaket i syfte att göra Sverige till ett mindre attraktivt land för inresta, kriminella ligor. Bland annat gavs ett uppdrag till Polismyndigheten, Tullverket och Kustbevakningen som innebär att Polismyndigheten ska förstärka brottsbekämpningen på området och att myndigheterna ska analysera om de genom en närmare samverkan kan försvåra för nätverken att begå brott i Sverige. Uppdraget ska slutredovisas nu i februari.

Rättsväsendets förmåga att hantera brott mot äldre, liksom andra typer av brott, ökas även genom de generella satsningar som regeringen gör för att förstärka Polismyndigheten och övriga rättskedjan samt ge myndigheterna ändamålsenliga verktyg i det brottsbekämpande arbetet. Därutöver fortsätter den brottsförebyggande satsningen som ska stimulera till ett brett och långsiktigt brottsförebyggande arbete i samhället. Enligt Brottsförebyggande rådets preliminära statistik minskade antalet anmälda bedrägeribrott med 6 procent under 2019.

Stockholm den 22 januari 2020

Mikael Damberg

Skriftlig fråga 2019/20:746 av Boriana Åberg (M) (Besvarad 2020-01-15)

Fråga 2019/20:746 Bedrägeribrott mot äldre

av Boriana Åberg (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Sedan mitten av december har bedrägeribrotten mot äldre människor i Skåne ökat lavinartat. Bedragarna utger sig för att vara poliser och försöker lura av äldre smycken, kontanter och bankomatkort med kod. Än så länge är ingen gripen för dessa vidriga brott mot samhällets svagaste, ofta kvinnor över 90 år. Enbart måndagen den 13 januari anmäldes 20 försök till bedrägerier mot äldre i Skåne.

Det är uppenbart att den obefintliga risken för upptäckt och lagföring, samt de låga straffen för den typen av brottslighet, inte avskräcker dessa hänsynslösa kriminella.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att stävja denna typ av brottslighet?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.